"Avem o problemă cu faptul că între Institutul Cantacuzino şi Agenţia Naţională a Medicamentului nu a fost o legătură de colaborare foarte explicită, în sensul în care Agenţia Naţională a Medicamentului a fost pe fiecare fază de fabricaţie prezentă cu acreditare, pe fiecare bucăţică în parte, nespunându-i institutului, dar şi institutul având o problemă că la finalizarea producţiei este obligatorie efectuarea studiului clinic. Când au terminat producţia şi s-au dus la ANM, au spus: staţi o clipă, că voi nu aveţi studiul clinic. Deocamdată, producţia este gata. Încercăm să facem acest studiu (…), astfel încât până la sfârşitul lunii să punem vaccinul pe piaţă", a explicat demnitarul.

Eugen Nicolăescu a susţinut că a "rugat" părţile responsabile să fie scurtată perioada de studiu clinic pentru vaccinul antigripal de la Institutul Cantacuzino."Aşteptăm săptămâna viitoare un răspuns al unei comisii pe care am numit-o prin ordin să facă o asemenea analiză", a mai arătat ministrul.

El a adăugat că, deocamdată, există suficient vaccin antigripal şi că nu este nevoie de intensificarea campaniei de vaccinare, întrucât România nu are în prezent risc de gripă.

Agenţia Naţională a Medicamentului se ocupă în aceste momente de studiile clinice, care sunt prioritare, a declarat pentru "Capital" şefa Departamentuluid e Politici şi Strategii din cadrul ANM: "În acest moment se desfaşoară evaluarea documentatiei în sustinerea studiului clinic pentru demonstrarea eficacităţii şi sigurantei vaccinului. In masura in care datele referitoare la studiul clinic vor fi disponibile, ele vor constitui o prioritate pentru Agentie, ca intotdeauna, de altfel, cand a fost vorba de vaccinurile IC".