Compania aeriană Qatar Airways va avea nevoie de 60 de zboruri pentru a transporta cele 4.000 de vaci, fiecare cu o greutate de 590 de kilograme, pe care Moutaz Al Khayyat, preşedintele Power International Holding, le-a cumpărat din Australia şi SUA. Ulterior vacile vor fi folosite pentru a acoperi cererea de lapte proaspăt şi lactate în capitala Qatarului, Doha. 

Până în urmă cu o săptămână cea mai mare parte din laptele proaspăt şi produsele lactate pentru cei peste un milion de locuitori din Doha venea din Arabia Saudită. Însă în prezent Qatarul trece printr-o perioadă dificilă după ce Arabia Saudită, Bahreinul, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite au instituit o blocadă împotriva unei ţări care cheltuie 500 de milioane de dolari pe săptămână pentru a construi stadioane şi metrou înaintea Cupei Mondiale din 2022. 

Blocada care a fost instituită începând din 5 iunie a forţat Qatarul, cea mai bogată ţară din lume în funcţie de Produsul Intern Brut per capita, să deschidă noi rute pentru importul de alimente, materiale de construcţii şi echipamente pentru industria sa de gaze naturale. 

Moutaz Al Khayyat, a cărui principala afacere este o firmă care a construit cel mai mare mall din Qatar, a decis să îşi extindă afacerile din domeniul agriculturii cu o fermă amplasată la 50 de kilometri nord de Doha. Această fermă produce deja lapte şi carne de oaie iar planurile vizând producţia de lapte de vacă prevedeau că animalele să fie transportate pe mare. După ce Qatarul a fost ostracizat de statele vecine Moutaz Al Khayyat a decis să îşi accelereze planurile astfel că vacile vor fi transportate cu avionul pentru ca producţia de lapte proaspăt să înceapă la finele acestei luni în loc de luna septembrie. Al Khayyat estimează că începând de luna viitoare ferma sa va putea să acopere o treime din necesarul de lapte al capitalei Doha. 

AGERPRES