Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat, marţi, că aproximativ 40% dintre cetăţenii români care lucrează în străinătate sunt înregistraţi cu contracte de muncă legale, aceştia contribuind la sistemele de asigurări sociale în ţările în care se află.

El a făcut declaraţia la o dezbatere privind Legea pensiilor.

Mocanu a precizat, totodată, că drepturile sociale ale românilor care muncesc în străinătate şi contribuie la sistemele de asigurări sociale din ţările în care îşi desfăşoară activitatea vor fi transferate dacă se întorc în România, în conformitate cu normele europene.

„Dintre cei care au decis ca, pentru o perioadă de timp, să lucreze în străinătate, aproximativ 40% sunt înregistraţi cu contracte de muncă legale, drept pentru care contribuie la sistemele de asigurări sociale în ţările unde-şi desfăşoară activitatea, drepturi care vor fi transferate dacă ei se întorc în România, conform legislaţiei europene”, a arătat secretarul de stat Vasile Mocanu.

Cum să contribui voluntar la sistemul de pensii din România

El a menţionat, de asemenea, că, pentru românii care lucrează în străinătate şi nu au contracte legale de muncă, există posibilitatea dată de Legea 19 – care va fi stipulată în continuare şi în noua lege – de a contribui voluntar la sistemul de pensii din România.

„Există posibilitatea, în Legea 19, şi va fi în continuare şi în noua Lege – dacă ea va fi aprobată sub această formă – ca să contribuie într-un sistem voluntar la sistemul de pensii din România, dacă doresc să facă acest lucru, în limitele care vor fi stabilite de lege. Dacă legea va stabili până la cinci salarii medii, ei vor putea să contribuie cu echivalentul contribuţiei la cinci salarii medii”, a arătat Mocanu.

El a precizat, răspunzând unei întrebări, că nimeni nu este obligat să contribuie la sistemul de pensii dacă nu înregistrează în mod legal venituri în România sau o altă ţară din Uniunea Europeană.

SURSA: Mediafax