'Furgonetele şi autovehiculele de tip SUV sunt cel mai frecvent implicate în accidente în parcare. În 8 din 10 cazuri, accidentele se întâmplă în timpul manevrelor sau la ieşirea din parcare (84%); incidentele se petrec mai rar la intrarea în parcare (16%). Şoferii cu vârsta de peste 65 de ani produc cu 30% mai multe accidente în parcare sau în timpul manevrelor de parcare, comparativ cu cei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani', potrivit Allianz. 

Conform cercetării, aproape jumătate din daunele RCA (41,7%) au rezultat din lovirea unui autovehicul staţionar de către un altul, atunci când acesta din urmă realizează parcarea cu spatele şi una din cinci manevre ale şoferilor (20,1%) a avut ca rezultat ciocnirea a două maşini, atunci când acestea realizau manevre în marşarier pentru a ieşi din parcare. 

"Frecvenţa accidentelor care se petrec în parcare, ca urmare a manevrelor de parcare a crescut cu peste 30% pe parcursul ultimilor zece ani. Aceste accidente ajung să reprezinte până la 44% din daunele RCA ce se soldează cu pagube materiale şi 39% din daunele Casco", explică Rüdiger Hackhausen, directorul de Daune în cadrul Allianz Versicherungs-AG, subliniind astfel importanţa acestui aspect. Dauna medie RCA pentru aceste accidente se ridică la aproximativ 1.700 de euro, în vreme ce dauna medie casco în astfel de situaţii ajunge la 2.100 euro. 

Proporţia daunelor RCA (cauzate de accidente produse în parcare) ce implică vătămări corporale este cu 4% mai mică decât cea a daunelor RCA ce implică numai daune materiale. Cu toate acestea, accidentele auto care implică pietoni sau biciclişti pot cauza răni grave. Aceste accidente, conform concluziilor studiului, au fost cauzate exclusiv de manevre în marşarier. Pietonii care au fost afectaţi într-o mai mare măsură (două treimi) sunt cei cu vârsta de peste 65 de ani. 

Principala cauză a creşterii numărului de accidente ce se petrec în parcare în timpul manevrării maşinii este reprezentată de schimbarea formei autovehiculelor şi de creşterea continuă a urbanizării. În ultimele decenii, a existat tendinţa de a construi maşini mai late şi mai lungi, în vreme ce spaţiile de parcare au rămas la fel. Analizele arată faptul că furgonetele şi SUV-urile sunt implicate mai frecvent în accidente petrecute în timpul parcării şi manevrelor din parcare. Proporţia acestui tip de accidente este mai mare cu 30% comparativ cu ponderea accidentelor ce implică maşini mici sau compacte. În plus, vizibilitatea şoferilor a fost redusă considerabil, în special prin parbrizul din spate şi prin geamurile laterale, ca urmare a schimbărilor de structură şi design. 

Studiul mai arată că numeroase sisteme de asistenţă la parcare, instalate în autovehicule la ora actuală sunt de folos doar într-o oarecare măsură atunci când este vorba de evitarea accidentelor în timpul parcării. Aceste sisteme nu acoperă lateralele maşinii şi astfel nu iau în calcul o serie de riscuri. În plus, numeroşi şoferi se bazează prea mult pe sistemele de asistenţă la parcare şi adesea nu reacţionează suficient de repede. 

'Sisteme inteligente de asistenţă a şoferului, aşa cum este cazul asistenţei automate de parcare şi a sistemului autonom de frânare de urgenţă, ar putea contribui semnificativ la reducerea riscului în viitor', explică Wolfgang Fey, director al Segmentului Surround View în cadrul Driver Assistance Systems Continental.

AGERPRES