Deși sunt valabile două coduri de caniculă, unul portocaliu, unul galben, nici ploile torențiale nu vor lipsi din România.

”Vorbim în continuare de o vreme a extremelor meteorologice și la acest sfârșit de săptămână, astăzi în special, instabilitate în Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea de sud a Moldovei, dar și local în zona Olteniei și a Munteniei, acolo unde perioadele de instabilitate vor fi accentuate.

Se vor caracteriza prin averse torențiale, care pe secvențe scurte de timp, pot cumula cantități de apă de 20-30l/m² izolat peste 40l/m². Aversele vor fi însoțite de intensificări ale vântului cu rafale de 55-70km/h în special vijelii, deci grindină și descărcări electrice.

În timp ce în jumătatea de sud a țării, astăzi vorbim de o atenționare meteorologică de cod galben, dar și de cod portocaliu pentru județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și municipiu București, în zonele avertizate de cod portocaliu, valorile temperaturilor maxime astăzi vor putea atinge 38-39 de grade, indicele de disconfort termic va fi unul ridicat, cu valori de peste 80 de unități, iar în restul zonelor aflate sub incidența codului galben vorbim de valori de temperaturi de până la 37°C.

Și mâine, valul de căldură va fi de interes în extremitatea de sud a țării, acolo unde rămâne în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben, pentru că în continuare, în aceste zone temperaturile vor caracteriza o vreme caniculară și vorbim de valori între 30 și 3 până la 35°C.

Luni, o ușoară ponderare până la cel mult 37° în partea de vest, sud-vest-sud a țării.

Însă din nou, de marți și mai ales miercuri, valul de căldură se va intensifica și este posibil să consemnăm valori între 39-40 de grade, în special în sudul României”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Cod Galben și Portocaliu de caniculă

Potrivit meteorologilor, va fi caniculă în 20 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti. Avertizarea Cod portocaliu vizează judeţele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi Capitala, zone în care se vor înregistra temperaturi maxime de 38 – 39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Codul galben de căldură va fi valabil, sâmbătă, în 13 judeţe (Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), unde maximele vor ajunge la 37 de grade, iar minimele vor oscila între 18 şi 23 de grade.