Au si rominii punctele lor forte: folosesc intens site-urile ce ofera gratuitati pe Internet. Mailsurf.com a observat, la rindul sau, interesul manifestat de internautii locali pentru serviciile gratuite si a decis ca este momentul cel mai potrivit pentru a investi i spatiul virtual rominesc icredere si bani, alegind ca manager din partea romina un student i anul trei de la Electronica si Telecomunicatii.
Site bine cunoscut utilizatorilor romini, pentru faptul ca permite trimiterea de SMS-uri (mesaje scurte pe telefonul mobil), a scrisorilor „virtuale” si a faxurilor gratis, Mailsurf.com, aflat i plina expansiune i Europa Centrala, a decis ca prima tinta a investitiilor sale sa fie Rominia.
Creat de trei fosti ciclisti internationali obisnuiti ai circuitelor i Franta si Italia, Mailsurf.com a cunoscut consacrarea acum un an, cind numarul de utilizatori a depasit previziunile facute de fondatorul Leon Havenga. Din pasiune, dar si din dorinta de a se imbogati, Havenga a pus la cale un sistem ingenios de a trimite mesaje. Pe scurt, daca un utilizator de Internet doreste sa trimita un mesaj scris, o poate face prin intermediul acestui site, indiferent de locul i care se afla si de suportul pe care doreste sa il expedieze. Daca acesta doreste sa trimita mesajul sub forma unui SMS, o poate face direct de pe Mailsurf.com. Iar daca utilizatorul vrea sa trimita o scrisoare i SUA, sa spunem, nu trebuie sa faca altceva decit sa completeze un formular direct pe acest site; angajatii Mailsurf.com il vor printa, il vor pune i plic si il vor expedia direct i cutia postala a destinatarului. in plus, cei care doresc sa trimita un fax, pot opta tot pentru acest site, de unde vor putea expedia mesajul sub forma unui fax, fara a avea nevoie de un aparat dedicat acestor operatii si fara restrictii i ceea ce priveste destinatia mesajului.
Afacerea lui Leon Havenga s-a nascut i 1998, i Africa de Sud. O data lansata „la apa”, Leon si-a petrecut 18 luni pentru a gasi un investitor pe masura inventiei sale. in acea perioada, Mailsurf.com a cunoscut o dublare a numarului de utilizatori proprii la fiecare 12 saptamini. in aceasta situatie, finantatorii nu au itirziat sa apara. Un grup de investitori privati si o banca belgiana, Tecnicom, au decis, pentru iceput, sa investeasca i Mailsurf.com un milion de dolari. A fost momentul i care afacerea a fost mutata i Belgia.
„Anul trecut am realizat ca nu mai puteam face fata numarului tot mai mare de utilizatori. Atunci am decis ca este momentul de cistiga ceva bani din publicitate, prin vinzarea de spatii publicitare pe site, dar si de a incorpora unele mesaje sau sigle pe scrisorile sau SMS-urile expediate prin intermediul site-ului nostru. Pentru 1.000 de afisari zilnice pe site-ul nostru, percepem o taxa, cuprinsa itre trei si cinci dolari, firmelor ce doresc sa-si faca publicitate i forma unui banner”, ne explica Jan De Keyser, unul dintre patronii site-ului.
Interesul fata de Rominia provine din faptul ca, din cei aproximativ un milion de utilizatori, cifra anuntata i martie, mai mult de 350.000 erau utilizatori autohtoni care se foloseau de serviciile Mailsurf.com. in topul tarilor cu ponderea cea mai mare pe Mailsurf urmeaza Turcia, cu 125.000 de utilizatori, si Maroc.
„Eu i-am contactat prin mail. Observasem ca i Internet cafe-uri tot mai multi romini se abonau la serviciile Mailsurf. Am facut un schimb scurt de mail-uri, dupa care acestia s-au decis sa vina i Rominia sa vada cum suntem, daca muscam etc. Propunerea mea a fost de a le expedia scrisorile pentru Rominia direct de aici, pentru ca ei le trimiteau din Belgia, iar metoda propusa de mine ii scutea de o gramada de cheltuieli”, ne declara Cosmin Mitu, studentul ce se va ocupa de biroul Mailsurf din Rominia.
Cum Mailsurf.com trimite aproximativ 40.000 de scrisori „la cerere” i itreaga lume, din care mai mult de 15.000 sunt expediate i Rominia, este de iteles interesul belgienilor de a deschide un birou la noi i tara. insa nu numai la scrisori stam bine i statisticile investitorilor occidentali. Dintr-un total de doua milioane de e-mailuri trimise i itreaga lume, mai mult de 450.000 sunt expediate, lunar, de le noi din tara, iar dintr-un milion de SMS-uri trimise lunar, nu mai putin de 300.000 sunt citite de pe ecranele telefoanelor mobile de la noi din tara, indiferent de operator. in statisticile realizate de Mailsurf, Rominia sta bine doar la capitolul gratuitati. Dintr-un cont se pot expedia maximum 20 de mesaje gratis, pentru restul fiind impusa o taxa. Calculele legate de icasarile site-ului din aceste taxe arata ca Rominia ocupa unul dintre ultimele locuri.
Viitoarea investitie din Rominia are plusuri si minusuri. „Un contract cu operatorii locali de telefonie mobila este aproape imposibil de icheiat. Pe banii proveniti din cumpararea, i Rominia, de conturi on-line pe Mailsurf.com nu putem conta. insa cresterea numarului de utilizatori romini ai Mailsurf.com este cu 6% saptaminal, i comparatie cu 5%, i itreaga lume. Mai exact, din Rominia ne vin aproximativ 1.000 de noi utilizatori saptaminal, i timp ce din itreaga lume vin 4.000. Asta iseamna o audienta de invidiat si speram ca vom icheia citeva contracte de publicitate care vor netezi afacerea de aici”, ne-a mai declarat Jan De Keyser.