Seceta, care afectează şi America de Sud, a fost în mod special dură pentru aşa-numitul 'coridor uscat' din America Centrală, ce include sudul Guatemalei, nordul Hondurasului şi vestul statului El Salvador.

'Seceta ne-a ucis. Ne-am pierdut tot porumbul şi toată fasolea', a afirmat Olman Funez, un tânăr fermier în vârstă de 22 de ani care trăieşte la Orocuina, un oraş rural din sudul Honduras. Funez câştigă 4,74 dolari pe zi ca muncitor zilier şi povesteşte că el şi soţia sa sunt nevoiţi să îşi raţionalizeze alimentele pe care le au.

Preşedintele nicaraguan Daniel Ortega a aprobat recent importarea a 40.000 de tone de fasole roşie şi a 73.500 de tone de porumb alb pentru a ajuta la reducerea preţurilor. Guatemala a declarat stare de necesitate după ce 256.000 de familii şi-au pierdut recoltele.

'Am 60 de ani şi este pentru prima dată când văd o asemenea criză', a mărturisit Jesus Samayoa, un fermier din Jutiapa, o localitate situată la 160 de kilometri de Guatemala City. Fermierii care cultivă mazăre, fasole verde şi broccoli estimează că între 30 şi 40 la sută din recoltele lor au fost pierdute.

AGERPRES