Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, care presupune pentru anul şcolar 2009/2010 distribuirea zilnică de mere copiiilor din clasele I-VIII, va avea un buget de 26,75 milioane lei (6,68 milioane euro), sumă care include şi comunicarea,potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Programul presupune distribuirea zilnică de mere copiilor din clasele I-VIII din unităţile de învăţământ public şi privat, pe o perioadă de maxim 100 zile şcolare, în limita unei valori zilnice de 0,3 lei /elev.

250.000 de euro, costurile de comunicare a programului

Suma de 26,77 milioane lei cuprinde totalul fondurilor reprezentând contravaloarea contribuţiilor financiare ale Comunităţii Europene, de 19,97 milioane lei (4,99 milioane euro), şi a co-finanţării publice şi a cheltuielilor, altele decât cele eligibile, în valoare de 6,77 milioane de lei (1,69 milioane euro).

Din finanţarea comunitară, 5% se alocă pentru acoperirea costurilor de comunicare a programului, respectiv 998.820 de lei (249.705 euro).

1,798 milioane de elevi

Pentru anul şcolar 2009/2010, numărul total al elevilor din clasele I-VIII din sistemul de învăţământ public şi privat este de 1,798 milioane.

Suma pentru acest program va fi suportată de bugetele locale ale judeţelor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi, respectiv ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, după caz, iar sumele plătite vor fi recuperate de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în limita creditelor bugetare cu această destinaţie.

Consiliile judeţene sau locale, cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi, respectiv, ale comunelor, oraşelor şi municipiilor se vor ocupa de organizarea procedurilor de achiziţie publică, desemnarea câştigătorilor, încheierea contractelor cu furnizorii, dar şi de monitorizarea şi controlul distribuţiei fructelor.

Comunicarea aferentă programului va fi asigurată de APIA, iar fondurile vor proveni de la bugetul de stat, prin MADR, reprezentând sprijin financiar aferent Fondului european de garantare agricolă.

Acţiunile de comunicare a programului se realizează prin intermediul unui poster care va fi expus în fiecare şcoală participantă.

90 de milioane de euro/an de la UE

Consiliul Uniunii Europene a decis să aloce pentru implementarea Programului de distribuire gratuită a fructelor în şcoli, începând cu anul şcolar 2009/2010, un ajutor comunitar de 90 milioane euro/an şcolar pentru aprovizionarea instituţiilor de învăţământ cu produse din sectorul legumelor şi fructelor şi pentru acoperirea costurilor de logistică.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum individual de 400 de grame de fructe şi legume zilnic. În România, în perioada 2001-2006, consumul de fructe şi legume pe individ s-a situat între 40 şi 60 kilograme/an, mult sub recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

SURSA: Mediafax