Menţinerea  unei politici bugetare prudente şi accelerarea reformelor structurale rămân principalele obiective stabilite pentru România de către principalii creditori externi. Într-o decalaraţie comună care sintetizează concluziile misiunii de la Bucureşti, Fondul Monetar Internaţional, Banca  Mondială şi Comisia Europeană arată că economia României s-a menţinut şi în decembrie 2011 în parametrii stabiliţi prin acordul de împrumut.
În aceste condiţii, cele trei instituţii au revizuit estimarea de creştere economică pentru anul trecut la 2,1%, în creştere de la 1,7%.
Totuşi, 2012 va fi un an greu. Pentru anul 2012, a fost revizuită în scădere prognoza ţinând cont de mediul economic mai dificil din zona euro, iar proiecţia CE, FMI şi BM în privinţa creşterii se situează în prezent la nivelul de  2 procente, depinzând de o îmbunătăţire a cererii pe plan intern şi de o mai bună absorbţie a fondurile europene.
Este de aşteptat ca inflaţia să se menţină în interiorul intervalului ţintit. Deficitul contului curent este prognozat a se situa la nivelul de 4-4,1 din PIB în timp ce autorităţile îşi propun un deficit de 3%.