Lipsa ajutoarelor de stat pentru agricultură în 2010 va duce la scumpirea alimentelor. Crescătorii de porci anunţă déjà o majorare a preţului la carne cu 25% pentru primăvară.

Autorităţile române nu au făcut demersurile necesare astfel încât să obţină acordul Comisiei Europene pentru a acorda şi anul viitor ajutoare de stat pentru agricultură. Fosta conducere a Ministerului Agricuturii susţinea că nu prea are rost să se obţină avizul CE dacă bugetul de stat nu va putea suporta cheltuiala. Cel mai afectat sector de lipsa ajutoarelor de stat va fi cel zootehnic.

În aceste condiţii, crescătorii de porci déjà anunţă o majorare a preţului la carne pentru primele luni ale anului viitor. “Subvenţia pe cap de animal reprezintă aproximativ 20% din costul de producţie al cărnii de porc, iar în lipsa acesteia, producătorii nu vor avea cum să susţină costurile. Astfel, ne putem aştepta ca din primele luni ale lui 2010 preţul cărnii de porc să crească cu peste un leu pe kilogram”, a declarat preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz.
El a explicat că dacă, în prezent, un kilogram de carne de porc în viu poate fi cumpărat cu circa 5,2 lei, după primele luni din 2010 acesta ar putea ajunge până la 6,4 lei/kilogram.

Subvenţiile dispar chiar în perioada scăderii vânzărilor

Lipsa subvenţiilor va fi resimţită de producători pentru că intervine imediat după perioada Sărbătorilor de iarnă, când se înregistrează cel mai scăzut nivel al vânzărilor la carnea de porc şi mezeluri.
“Creşterea preţurilor ţine şi de piaţă. Problema este că neacordarea subvenţiilor începe de la 1 ianuarie şi se suprapune cu cea mai proastă perioadă de piaţă din an.

În industria cărnii de porc există o anumită periodicitate, de la 1 ianuarie până la 1 mai piaţa este foarte proastă. Până acum costurile erau susţinute prin aceste subvenţii, iar dispariţia lor va duce la o creştere a aceastora, care se va reflecta ulterior în preţul final al produselor. Acest lucru ar putea înseamna circa 22% creştere, de la începutul anului”, a spus Stanca Tudor, directorul executiv al Patronatul Român al Cărnii de Porc.

Românii vor suporta cu greu o nouă scumpire

În contextual economic actual se pune însă şi problema posibilităţii effective de majorare a preţului întrucât consumatorii déjà cumpără mai puţină carne. Astfe, este posibil ca piaţa românească să nu poată suporta o creştere importantă a preţului cărnii de porc.

“Comerţul intracomunitar este liber, 70% din materia primă se cumpără din Europa. Dacă piaţa europeană va păstra trendul actual şi leul nu se va prăbuşi, preţurile pot rămâne aceleaşi. Este foarte greu de crezut că preţurile vor creşte pentru că piaţa nu va putea suporta o asemenea majorare. Gradul de suportabilitate al pieţei este la un anumit nivel, deja se lucrează la limita subzistenţei”, este de părere  preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Sorin Minea.