”Exporturile de lemn de foc au fost în creştere cu 49%, în opt luni din 2013, iar producţia de mobilă a crescut cu 11%. De asemenea, exporturile de mobilă au crescut cu 14% în aceeași perioadă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Aurica Rereny, la un eveniment de profil.

Ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură, Lucia Varga, a spus, citat de Agerpres, că un efect negativ asupra pădurii este exportul de buştean, precizând că autorităţile nu pot introduce restricţii la exporturile de buştean, deoarece sunt încălcate directivele europene.

”Eu întreb, cum să oprim exportul la buştean. Nu putem să dăm o prevedere de oprire a exportului de buştean. Nu putem să facem o reglementare strictă pentru că o să avem un infringement din partea Uniunii Europene. Nu putem pune o restricţie, de exemplu, la exportul de buştean în China, pentru că tot va fi exportat. Va fi exportat în Bulgaria şi de acolo tot îl vor exporta în China”,a spus Lucia Varga.
Ministrul consideră că se poate face altceva și anume să se pună, pe piaţa lemnului, lemnul prelucrat primar. Aceasta a avertizat, pe de altă parte, asupra pericolului de apariţie a monopolului pe piaţa lemnului, prin concentrarea exploatării în zona câtorva mari operatori.