În ultimele luni, cea mai mare nevoie de personal a venit din domeniul producției industriale, confirmând intențiile de creștere a numărului de angajați în trimestrul IV anunțate de angajatorii din industria prelucrătoare în Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.
Domeniul producției industriale este însă unul în care angajatorii și recrutorii întâmpină de foarte mult timp dificultăți în identificarea și atragerea candidaților potriviți.
Printre pozițiile industriale care au dat cea mai mare bătaie de cap angajatorilor s-au numărat cele de inginer proces tehnologic, inginer metalurgist, inginer mentenanță și inginer calitate.
„Aici se manifestă cel mai pregnant dezechilibrul între cerințele angajatorilor și condițiile pe care le oferă piața muncii”, spune George Păunescu, managerul agenției Manpower Craiova. „Sunt prea puțini candidați cu abilitățile și experiența necesare ocupării unor poziții de specialiști în industrie, iar deficitul acesta persistă de foarte mult timp. Cauzele principale sunt, pe de o parte, inabilitatea sistemului de învațământ românesc de a se adapta mai rapid cerințelor pieței muncii actuale, care se schimbă din ce în ce mai repede, iar pe de altă parte presiunea rezultatelor imediate, care forțează firmele să se orienteze către personal capabil de eficiență optimă imediat după angajare, în dauna recrutării de candidați începători, pe care să-i formeze ulterior,” a precizat George Păunescu.
Astfel, pe lângă  lipsa unei formări tehnice adecvate și lipsa experienței, se suprapun și cerințele din ce în ce mai stricte ale companiilor angajatoare.

Totuși, în ultimele luni, „angajatorii au căutat atât muncitori necalificați, cât și personal cu studii superioare, în special tehnice, iar majoritatea cererilor a venit pe fondul creșterii de producție în urma comenzilor externe,”, potrivit Lilianei Graure, managerul agenției Manpower Cluj.
Printre industriile cu cele mai multe oportunități s-au numărat industria auto, în special piese și componente, și electronica, în care s-au produs atât extinderi ale activității cât și deschideri de noi fabrici.