Guvernul a aprobat zilele trecute cuantumul ajutoarelor financiare care se acordă producătorilor agricoli pentru anul 2013, atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat. Cea mai importantă subvenţie, şi anume, plata directă pe suprafaţă, este de 139,17  euro/ha din fonduri europene, la care se adaugă 21 de euro/ha de la bugetul naţional. Cu cei 160,17 euro/ha, România continuă să se  situeze pe unul dintre ultimele locuri în rândul ţărilor membre UE, unde media ajutorului financiar pe suprafaţă este de circa 250 de euro/ha. Cum, Consiliul European a stabilit ca, pentru România, perioada de convergenţă să fie prelungită cu şase ani, înseamnă că agricultorii români vor primi subvenţii la nivelul mediei din UE cel mai devreme în anul 2020, ceea ce va constitui un imens handicap în competiţia cu agricultorii din celelalte ţări din UE, unde subvenţiile sunt de 300-400 de euro/ha şi chiar mai mari.

Revine ajutorul pentru motorină
Odată cu aprobarea subvenţiilor, Guvernul a decis şi reluarea schemei de ajutor de stat pentru motorina consumată de agricultori. Reamintim că, începând cu anul 2010, a fost instituită schema de ajutor de stat prin aplicarea unei cote reduse de acciză, şi anume, de 21 euro/1.000 litri, faţă de acciza standard, pentru motorina utilizată în agricultură. Aceste prevederi s-au aplicat până la data de 31 decembrie 2012, când schema a fost suspendată „din lipsă de fonduri“. Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, subvenţia la motorină va fi de 1,399 lei/litru şi se va acorda pentru 90 de milioane de litri – cantitatea estimată a se consuma în ultimul trimestru al anului 2013 şi pentru 320 de milioane de litri – cantitatea estimată a se consuma în primele trei trimestre din anul 2014. Plăţile vor începe abia anul viitor.

Austeritate
Potrivit AFP, Comisia Europeană a anunțat, miercuri, 9 octombrie a.c., că din motive de austeritate are în vedere, pentru 2014, o reducere cu 4% a plăților directe destinate agricultorilor. „Ajustarea nu se va aplica în cazul României, Bulgariei și Croației, întrucât aceste state nu primesc încă întregul cuantum al plăților directe“, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al CE.  Măsura, legată de disciplina financiară, a fost determinată de rigoarea impusă în bugetul multianual al UE pentru perioada 2014-2020, ce prevede o reducere cu 12% a fondurilor alocate pentru Politica Agricolă Comună (PAC), acestea fiind plafonate la 373,2 miliarde de euro. Pentru 2014, a fost stabilit un plafon de 41,59 miliarde de euro pentru solicitările referitoare la anul 2013. „Comisia încă mai poate să propună Consiliului revizuirea acestui procent de 4%,  în cazul în care, până la sfârșitul lunii octombrie, se vor modifica și previziunile pentru anul viitor legate de plățile directe și de măsurile care vor fi luate pe respectiva piață“, mai preciza AFP.