Procesul acuză băncile Morgan Stanley, Barclays, JPMorgan Chase, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland şi UBS că au vândut credite ipotecare cu probleme cooperativelor de credit Southwest şi Members United, în timp ce Goldman Sachs, Wachovia (o unitate a Wells Fargo) şi o unitate a ceea ce astăzi este Ally Financial a vândut ipoteci numai către Southwest. JP Morgan este dată în judecată din cauza ipotecii vândute de Bear Stearns, ce a fost cumpărată ulterior de bancă în 2008.

Dosarele înaintate tribunalelor de către National Credit Union Administration (NCUA) arată că Morgan Stanley a fost principalul vânzător de ipoteci cu probleme către cooperativele de credit, vânzând obligaţiuni ipotecare în valoare de peste 416 mil. dolari. Celelalte şapte bănci au vândut între ele obligaţiuni ipotecare de peste 1,9 mld. dolari.

Procesele intentate celor opt bănci mai arată că instituţiile de credit au făcut declaraţii false în legătură cu subscrierea şi vânzarea ulterioară a titlurilor ipotecare.

În total, cinci cooperative de credit au eşuat din cauza crizei de pe piaţa obligaţiunilor ipotecare, după prăbuşirea pieţei imobiliare. NCUA a recuperat deja 335 mil. dolari din procese anterioare împotriva Citigroup, Deutsche Bank, HSBC şi Bank of America. Fondurile recuperate sunt direcţionate către Temporary Corporate Credit Union Stabilization Fund, un fond de asigurare care protejează fondurile clienţilor cooperativelor de credit când acestea falimentează.

SURSA: CNN Money