‘Ne aşteptăm la o agresiune în orice moment şi suntem gata să ripostăm de asemenea în orice moment’, a subliniat responsabilul citat.

‘Ne vom apăra poporul şi patria cu toate capacităţile de care dispunem’, a mai afirmat acesta, insistând că o ‘agresiune (occidentală n.red AFP) nejustificată nu va rămâne fără ripostă’.

Responsabilul sirian a atras totodată atenţia că ‘opinia publică este împotriva’ Statelor Unite ale Americii şi a ţărilor occidentale care vor să lanseze un atac militar împotriva Siriei şi că susţinătorii intervenţiei apără ‘o cauză greşită, care nu are nimic de-a face nici cu etica, nici cu dreptul internaţional’. ‘Este vorba de o agresiune internaţională nejustificată’, a conchis el.

SUA şi Franţa se pregătesc pentru o acţiune militară limitată împotriva regimului sirian, acuzat că a ucis peste 400 de copii şi 1000 de adulţi într-un atac cu gaz toxic survenit săptămâna trecută în apropiere de Damasc, menţionează France Presse. O echipă de experţi ai ONU, cu misiunea de a ancheta acuzaţiile de atac chimic, a plecat sâmbătă dimineaţa din Siria, după ce au prelevat probe de pe teren. Analiza acestor eşantioane ar putea dura mai multe săptămâni, dar experţii urmează să-i transmită rapid observaţiile secretarului general al ONU Ban Ki-moon, la New York.

Regimul sirian a respins anticipat orice ‘raport părtinitor’ al misiunii de experţi al ONU, în timp ce preşedintele american Barack Obama a condamnat ‘neputinţa’ Consiliului de Securitate al ONU, care nu a reuşit să vorbească pe o singură voce de la începutul conflictului din Siria, în martie 2011, conflict soldat până în prezent cu peste 100.000 de morţi.

În condiţiile în care parlamentul britanic a respins o intervenţie militară şi în faţa impasului din cadrul ONU, Washingtonul a indicat că poate conta pe aliaţi ca Franţa, Liga Arabă şi Australia, în vederea unei acţiuni ‘limitate’ în Siria. Deşi a afirmat că nu a luat încă decizia ‘finală’, Obama a evocat o asemenea acţiune, dând asigurări că nu se prevede o intervenţie cu ‘soldaţi desfăşuraţi la sol şi o campanie îndelungată’.

Sâmbătă, la Damasc străzile erau mai curând goale, iar locuitorii încercau să-şi facă provizii de carburant pentru generatoarele electrice, în cazul unor lovituri. Într-o înregistrare video difuzată pe internet, opoziţia siriană i-a îndemnat pe locuitori să ia măsuri de precauţie pentru a ‘depăşi dificultăţile din următoarele zile’: să-şi facă provizii de lumânări şi apă potabilă şi să se doteze cu truse de prim ajutor.
Sursa: Agerpres