‘Este regretabil că Rusia şi China refuză de un timp o poziţie comună asupra conflictului sirian. Aceasta slăbeşte considerabil rolul Naţiunilor Unite în prezent’, declară cancelarul german pentru cotidianul regional Augsburger Allgemeine, citat de AFP.

Rusia şi China, care sunt alături de SUA, Franţa şi Marea Britanie membri permanenţi în Consiliul de Securitate al ONU, au blocat în mai multe rânduri proiectele de rezoluţii prezentate în acest organism prin care era condamnat regimul lui Bashar al-Assad şi s-au opus unei eventuale intervenţii militare în Siria.

Merkel reafirmă în acelaşi interviu că utilizarea de arme chimice în Siria ‘nu poate rămâne fără consecinţă’, excluzând din nou categoric o participare germană la o intervenţie militară fără mandat internaţional.
Germania nu poate să participe la o intervenţie militară decât cu mandat din partea Naţiunilor Unite, NATO sau UE. În consecinţă, nu se pune acum problema participării Bundeswehr-ului’ (armata germană), precizează cancelarul german.

Angela Merkel speră să obţină un nou mandat în alegerile legislative germane din 22 septembrie într-o ţară în care populaţia este, de la sfârşitul celui de-al Treilea Reich, în general ostilă oricărei operaţiuni militare în străinătate.
Sursa: Agerpres