”Stabilizarea cererii și a ofertei din piață și modificările legislative ce se preconizează a fi adoptate în următoarea perioadă au condus la o menținere a pieței de sloturi din România la același nivel față de perioada similară a anului anterior”, se arată într-un comunicat al ROMSLOT – Asociația Organizatorilor de Sloturi – pe baza datelor furnizate de către Ministerul Finanțelor. Conform acesteia, numărul de sloturi din România în iulie 2013 (54.548 aparate) se situează la un nivel asemănător cu cel din iulie 2012 (54.511 aparate).  
Aparatele de tip slot-machine sunt operate de 414 companii, lanțuri internaționale sau firme autohtone, și sunt amplasate în săli de joc dedicate (cu minim 15 aparate pe sală) sau în locații mici (cu 2-5 aparate pe locație). La nivelul întregii țări sunt autorizate un număr de 1.432 de locații mari – săli de joc dedicate, și 10.142 de locații mici.
„Ne-am dorit o radiografie transparentă și relevantă a pieței aparatelor de tip slot – machine din România, ce oferă o imagine clară și obiectivă a industriei pe care o reprezentăm. Se poate observa că piața a rămas constantă față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru credem că se datorează unei anumite stabilizări a cererii și ofertei, piața aflându-se în acest moment în echilibru. De asemenea, un alt motiv poate fi faptul că operatorii se află în expectativă față de modificările legislative ce se preconizează a fi adoptate în următoarea perioadă și care sperăm că vor aduce mai multă predictibilitate în industria de sloturi și vor ajuta la formarea unui cadru legislativ aplicabil”, a declarat Dan Iliovici, Director Executiv Romslot. „Vreau să menționez că un cadru legislativ stabil și normal din punct de vedere concurențial, birocratic și fiscal este cheia continuării investițiilor în acest domeniu”, a completat Iliovici.
Conform statisticilor internaționale, alte țări europene înregistrează un număr de aparate mai mare decât cel din România, raportat la populația țării. De exemplu, în Italia numărul acestora se ridică la peste 350.000, la o populație a țării de 3 ori mai mare, iar în Spania sunt înregistrate aproape 240.000 de aparate, la o populație a țării de aproximativ 2,3 ori mai mare. În Cehia, țară a cărei populație este puțin peste jumătate din cea a României, sunt înregistrate peste 63.000 de aparate.

„Această analiză ne va ajuta să monitorizăm parcursul pieței de sloturi autohtone. Romslot a promovat întotdeauna ideea unei industrii transparente, orientate către un joc responsabil, iar cercetările și analizele pe care le elaborăm fac parte dintr-un efort pe termen lung, ce ajută la îndeplinirea acestei misiuni”, a spus Dan Iliovici.
Locațiile mari sunt sălile de joc cunoscute uneori și sub denumirea de „cazinouri electronice”, unde sunt amplasate un minim de 15 aparate tip slot-machine, dar și mese de joc electronic, precum ruleta electronică sau blackjack electronic.
Locațiile mici pot fi de tipul barurilor și restaurantelor, unde pot fi amplasate un număr de minim 3 aparate și maxim 5 sloturi. De asemenea, în categoria locațiilor mici intră și casele de pariuri și agențiilor Loto, unde pot fi amplasate un minim de 2 și un maxim de 5 sloturi.