‘Trimestrul acesta am putea vedea piaţa de acţiuni crescând mai mult, împinsă de băncile centrale şi de politicienii care doresc cu orice preţ să întârzie reformele autentice. Cifrele nu foarte bune legate de creşterea economică din SUA şi Europa şi deşi descurajante pentru economie, sunt perfecte pentru creşterea de pe equity market’, arată o analiză Saxo Bank, remisă, miercuri, AGERPRES.

Analiştii Saxo Bank sunt de părere că, pentru un reviriment real al economiei, întreprinderilor mici şi mijlocii, care susţin 80 la sută din economie, trebuie să li se permită, prin împrumuturi şi legislaţie, să inoveze şi să creeze locuri de muncă.

‘Evenimentul cheie al acestui trimestru va fi reprezentat de alegerile din Germania, la 22 septembrie. Abia după acest moment vom vedea parlamentul şi noul guvern german mai determinate să schimbe politica Germaniei în Uniunea Europeană. Acum, Europa este supraîncărcată cu bănci subcapitalizate, o problemă care trebuie rezolvată înainte ca haosul de pe piaţa de creditare să se reinstaleze pe bătrânul continent. Saxo Bank anticipează o scădere semnificativă a turaţiei motoarelor UE în al patrulea trimestru 2013, cu mai multe evenimente greu de controlat la orizont – incapabilitatea Greciei de a se conforma solicitărilor Troicii, instabilitatea politică a Portugaliei, recesiunea din Irlanda, încăpăţânarea Italiei şi Franţei de a se opune oricărei reforme şi, nu în ultimul rând, scandalul politic din Spania’, arată analiza.

Potrivit economistului şef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, ‘Europa nu mai poate fugi de reforme şi va trebui să înceteze foarte curând prefăcătoria’.

Următorul trimestrul sună promiţător pentru asseturi, dar suntem de părere că următorul vârf al ciclului economic şi al asseturilor (active n.r.) nu va veni înainte de 2017, aşa că să ne bucurăm cât mai putem, subliniază Jakobsen.

‘Dacă începutul sfârşitului infuziilor monetare vine cu adevărat în acest trimestru, există posibilitatea ca în 2014, anul în care vine nota de plată, să avem un nivel scăzut record al dobânzilor’, consideră Jakobsen.

Saxo Bank este o bancă specializată în investiţii şi tranzacţionări online, în peste 160 de ţări.
Sursa: Agerpres