‘Foarte mulţi fermieri din ţară se confruntă cu o situaţie dramatică, provocată de înmulţirea excesivă a populaţiei de mistreţi. Aceştia distrug suprafeţe importante de porumb, fapt care îi afectează mai ales pe fermierii mici, care se află la limita supravieţuirii. De aceea, îi solicităm ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să intervină pe lângă ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, pentru ca aceasta să ia măsurile adecvate în cazul înmulţirii necontrolate a mistreţilor’, se arată într-o scrisoare deschisă adresată de conducerea LAPAR ministrului Agriculturii.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Interprofesionale ‘Cereale şi Produse Derivate'(OIPA), pentru România în cazul producţiilor de porumb se prognozează un plus de 30-40 de procente pentru acest an, comparativ cu anul 2012, însă datele definitive se vor cunoaşte numai la finalul recoltării.

Conform datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), cel mai exportat produs pe pieţele intra şi extra comunitare în primele patru luni ale acestui an a fost grâul, care a adus României aproape 239 de milioane de euro pentru 919.085 tone, urmat de porumb, pentru care au fost încasate 163,06 milioane de euro (315.538 tone) în perioada menţionată.
Sursa: Agerpres