Este a cincea luna consecutiv în care numărul șomerilor din Spania scade, fenomen care nu a mai avut loc de acum șase ani, de când Spania se afla în perioada de de dinaninte de criză.
La începutul anului, între 40-50% dintre românii stabiliți acolo se aflau în căutarea unui loc de muncă, potrivit sondajelor FADERE (Federația Asociaților de Români din Europa). ,,Mulți dintre românii din Spania așteaptă revenirea timpurilor de prosperitate. Chiar dacă unii dintre ei au ajuns într-o situație financiară precară și au rămas fără locuri de muncă, nu s-au întors în țară, ci au așteptat ca economia să se redreseze și să își găsească din un nou loc de muncă”, spune Daniel Tecu, președinte FADERE.
În luna martie a acestui an, numărul şomerilor români înregistraţi în Spania era de 94.040 – într-o uşoară scădere faţă de februarie. Dintre aceștia, 59.594 primesc şi ajutoare şi indemnizaţii de şomaj, corespunzătoare perioadei de cotizare pe piaţa spaniolă a forţei de muncă. Ei reprezintă 17,93% din numărul total al şomerilor străini înregistraţi în Spania, şi al doilea colectiv cel mai numeros, după cel al marocanilor, care numără 61.071 de şomeri şi reprezintă 18,38% din totalul străinilor aflaţi în şomaj.