‘Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România – Conpirom – având în componenţă 15 federaţii şi organizaţii patronale, constată cu surprindere că pe lângă creşterile de preţ ale gazelor naturale din producţia internă, potrivit calendarului stabilit prin HG nr. 22/22.01.2013, a crescut de la 01 iulie 2013, conform Ordinului Preşedintelui ANRE nr. 39 şi tariful pentru serviciile de transport ale gazelor naturale cu circa 17%, de la circa 87,1 lei / 1.000 mc la 102,6 lei/1.000 mc. Menţionăm că de la începutul anului 2013 tariful pentru serviciile de transport a mai fost majorat odată, cu 6% de la 1 aprilie 2013’, se menţionează în comunicat.

Potrivit CONPIROM, în prezent, pentru producătorii industriali care sunt alimentaţi din Sistemul naţional de transport al gazelor naturale tariful mediu pentru serviciile de transport este de circa 102,6 lei/1.000 mc, respectiv circa 9,7 lei/MWh.

‘Această creştere a tarifelor de transport ale gazelor a fost comunicată în Monitorul Oficial într-o zi nelucrătoare, respectiv sâmbătă, 29 iunie 2013, cu două zile înainte de începerea lunii de consum şi reprezintă încă o lovitură pe care o primesc consumatorii industriali. Toate acestea întregesc imaginea presiunii la care sunt supuşi consumatorii noncasnici (industriali), condiţiile dificile în care îşi desfăşoară activitatea de producţie aproape toată industria prelucrătoare din România’, se mai spune în comunicatul de presă.

Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat, în şedinţa de vineri, majorarea cu 8% a preţului gazelor naturale pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei noncasnici, majorarea fiind prevăzută în Ordinul nr. 46 /2013 privind aprobarea preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, aprobat vineri.
Sursa: Agerpres