Primele patru bănci din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank şi Piraeus Bank, au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului. Însă, pentru a nu trece sub controlul statului, cele patru bănci trebuie să obţină de la investitorii privaţi cel puţin 10% din recapitalizarea totală.

Alpha Bank, care are nevoie de o recapitalizare totală de 4,571 miliarde de euro, a precizat că emisiunea sa de obligaţiuni în valoare de 457 milioane de euro a fost suprasubscrisă în proporţie de 165%, devenind prima bancă grecească care a îndeplinit cu succes cerinţa ca peste 10% din totalul de recapitalizare să vină din partea investitorilor privaţi.

‘Recapitalizarea Alpha Bank este un vot de încredere în perspectivele sectorului bancar şi economiei Greciei şi creează condiţiile pentru revenirea ţării pe pieţele financiare’, a declarat preşedintele Alpha Bank, Yannis Costopoulos. ‘Odată cu finalizarea acestei tranzacţii, Alpha Bank îşi păstrează caracterul privat, în linie cu strategia sa de a rămâne un punct de referinţă în sectorul bancar din Grecia’, a adăugat Costopoulos.

Pieţele financiare şi creditorii Greciei aşteaptă rezultatele operaţiunilor similare demarate de primele două bănci din Grecia, National Bank of Greece şi Piraeus Bank, pentru a vedea dacă şi acestea au reuşit să evite să treacă sub controlul statului. În schimb, Eurobank a optat pentru o recapitalizare totală din partea Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), ceea ce echivalează practic cu naţionalizarea sa.

Alpha Bank este prezentă pe piaţa din România unde oferă o gama largă de servicii şi produse atât pentru segmentul de piaţa dedicat persoanelor fizice cât şi pentru sectorul de corporate.
Sursa: Agerpres