În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2013, realizată de INS, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei, sold conjunctural +13%.

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de creştere în fabricarea băuturilor (sold conjunctural +33%) şi fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (sold conjunctural +32%), iar pentru fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului tendinţa este de creştere accentuată (sold conjunctural +57%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o stabilitate relativă, în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna mai 2013, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +25%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +21%).

Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +8%).

Pentru comerţul cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +25%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +15%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +16%).

Conform estimărilor din luna mai 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată (sold conjunctural +7%), iar în sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).