Fără să precizeze valoarea tranzacţiei, OMV a anunţat că a vândut francezilor de la GDF Suez 9% din acţiunile Nabucco Vest, proiect sprijinit de Uniunea Europeană, în timp ce grupul austriac a cumpărat recent acţiunile companiei germane RWE, care s-a retras din proiect.
”Atragerea companiei GDF Suez ca partener în cadrul Nabucco Vest constituie un progres important şi demonstrează că Nabucco este pe drumul bun pentru a aproviziona în viitor Europa în manieră sigură cu gaze naturale provenind din noi surse”, a declarat  Gerhard Roiss, CEO la OMV.
În consecinţă, Nabucco Vest cuprinde la ora actuală şase investitori, şi anume OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargas (Bulgaria), Botas (Turica) şi GDF Suez (Franţa).
Anunţul intrării GDF Suez în proiectul Nabucco Vest intervine în contextul în care consorţiul azer Shah Deniz trebuie să anunţe în curând o decizie în legătură cu livrările de gaze naturale de la Marea Caspică spre Europa. Consorţiul, care controlează zăcămintele de gaze naturale Shah Deniz II din Azerbaidjan, va anunţa până la sfârşitul lunii iunie alegerea făcută între Nabucco şi proiectul rival, TAP (Trans Adriatic Pipeline), potrivit Agerpres.
Nabucco Vest, care va aproviziona 15-20 de ţări, va lega Austria de frontiera turco-bulgară, trecând prin Ungaria, România şi Bulgaria.
Gazoductul, ce are ca scop să evite gigantul rus Gazprom, trebuia iniţial să lege Europa Centrală de frontierele estice ale Turciei. În faţa incertitudinii legate de furnizori, traseul a fost redus de la 3.900 de kilometri la 1.300 de kilometri. Importul de gaze naturale în Europa se ridică la 300 de miliarde de metri cubi anual, în timp ce Nabucco va furniza circa 23 de miliarde de metri cubi, adică 8% din necesar.
Potrivit calendarului, în cazul unei decizii favorabile a consorţiului azer, lucrările la gazoductul Nabucco vor demara în 2015. Primele livrări de gaze naturale azere vor interveni în 2018 pentru Georgia şi Turcia şi în 2019 pentru restul Europei.