Sorin Oprescu a pierdut demult pulsul oraşului şi al bucureştenilor, iar cearta pe care a început-o cu primarii de sector este cea mai bună demonstraţie. Bucureştiul din stradă şi Bucureştiul care se vede de la primărie arată din ce în ce mai diferit. În timp ce bucureşteanul vrea rezolvări demult amânate la problemele de lângă el: câinii vagabonzi, curăţenia sau gropile din asfalt, Sorin Oprescu propune autostrăzi suspendate sau telegondole.  Bucureşteanul vrea curăţenie, iar Sorin Oprescu se ceartă cu primarii de sector despre cine ar trebui să controleze serviciile de salubrizare. Acum câteva zile, primarul general a continuat cearta  cu primarii de sector, de data aceasta subiectul fiind constituit de serviciile de salubrizare. Sunt două probleme majore aici.

Prima, Capitala este, din nou, în centrul unei dispute politice, iar bucureştenii sunt perdanţii. De data aceasta, Sorin Oprescu a pierdut sprijinul politic şi al PNL şi al PSD. După ce consilierii USL i-au trântit bugetul cu autostrăzi suspendate, Sorin Oprescu dă şi el o replică, încercând să le ia primarilor de sector serviciile de salubrizare. Nu au decât să se certe cât vor. Dar să o facă închişi într-o cameră, iar la final să existe o concluzie de comun acceptată. Problema este că deja se întrevede cum acest conflict va degenera în curând într-o stare de blocaj care are toate şansele să continue până în 2016. Sorin Oprescu va continua să se plângă că proiectele mari  şi neaplicabile îi sunt blocate de consilierii şi de primarii de sector, iar Bucureştiul va reintra în blocaj. Ce nu vrea să ştie Sorin Oprescu este că oamenii s-au săturat să ia partea unuia sau altuia dintre politicieni, în bătăliile lor politice. În 2016, dacă conflictul continuă, nu doar că bucureştenii nu îl mai vor vota pe Sorin Opescu, dar vor refuza să mai voteze orice alt politician. A doua problemă este legată de stabilirea priorităţilor bugetare – ce trebuie făcut din banii bucureştenilor. Această ceartă dintre primari nu poate masca faptul că nu există o strategie după care sunt cheltuiţi banii bucureştenilor. Că banii celui mai bogat oraş din România se duc pe panseluţe şi studii de fezabilitate pentru autostrăzi suspendate. Adevărul este că până nu se va face un audit al modului în care Primăria Capitalei cheltuieşte fondurile din fiecare an, nu vom şti cât de gravă este problema. Este exact ca într-o companie care ştii că este cariată, dar până nu faci un audit, nu ştii ce mai poţi salva.

Care este drumul înainte? Fără doctor, pentru că doctorul Oprescu înseamnă pentru Bucureşti, acum, doar risipă, lipsă de viziune şi război politic. Eu, unul, sper să candideze anul viitor la prezidenţiale, aşa cum spun unele zvonuri, pentru că Bucureştiul are nevoie de un alt primar.

Marian Duşan este CEO al revistei Capital