În pofida a două programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional, precum şi creditorii privaţi, Grecia se confruntă în 2013 cu al şaselea an de recesiune. Totuşi, Comisia Europeană se aşteaptă ca Produsul Intern Brut al Greciei să înregistreze o creştere de 0,6% anul viitor dar redresarea va depinde de accelerarea reformelor pe piaţa serviciilor şi în domeniul producţiei.

Rata şomajului ar urma să atingă nivelul record de 27% în acest an, urmând să scadă gradual până la 21% în 2016.

Deşi autorităţile elene speră că Grecia va reveni pe pieţele de obligaţiuni anul viitor, Comisia Europeană avertizează că ‘accesul deplin pe pieţe va rămâne dificil în următorii ani’.

Economia Greciei s-a contractat cu 5,3% în primul trimestru din 2013, după o scădere de 5,7% în ultimele trei luni din 2012, deoarece măsurile de austeritate continuă să afecteze consumul şi investiţiile.

Deşi Grecia a beneficiat în ultimele luni de creşterea optimismului privind viitorul ţării, după ce temerile privind ieşirea din zona euro s-au atenuat, economia arată puţine semne de redresare, iar rata şomajului a ajuns la nivelul record de 27%.

Rata şomajului în Grecia a atins, în februarie, nivelul record de 27%, de la 26,7% în ianuarie, reflectând adâncirea recesiunii după anii de austeritate impuşi în schimbul asistenţei financiare, a anunţat, joi, Oficiul central de statistică din Grecia (ELSTAT).

Este cel mai ridicat nivel al şomajului de când ELSTAT a început publicarea datelor, în 2006. În februarie 2012, rata şomajului era de 21,9%.

Potrivit datelor ELSTAT, un număr record de 1,320 milioane greci nu aveau un loc de muncă în februarie, în timp ce 3,568 milioane erau înregistraţi ca fiind angajaţi.

Rata şomajului în Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, în 2009, şi rămâne în continuare cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie a şomajului a fost de 12,1% în martie.
Sursa: Agerpres