Cu toate acestea, tradiţionala ieşire la iarbă verde se regăsește printre opțiunile orășenilor de petrecere a Zilei Internaționale a Muncii, 20,1% dintre aceștia intenţionând să meargă la pădure, în parc sau cel puţin într-un spaţiu amenajat pentru grătare.
Tinerii vor continua să se deplaseze pe litoralul Mării Negre, în timp ce persoanele peste 35 ani vor pleca la munte sau chiar în străinătate.
Lăsând la o parte problemele vieții de zi cu zi, orăşenii doresc să se bucure de această vacanţă prelungită, fie distrându-se alături de prieteni, fie servind masa în familie sau ieșind la un grătar, suma medie alocată sărbătoririi zilei de 1 Mai fiind de  179,89 lei. În acest context, cei care petrec în localitățile de domiciliu au alocat pentru această sărbătoare sume mai mici de 300 lei, în timp ce aceia care îşi vor petrece ziua de 1 Mai la mare, la munte sau în străinătate au bugetat sume ceva mai mari, peste 300 lei.
Mai mult decât atât, 38,0% dintre persoanele intervievate apreciază că bugetul planificat pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Muncii este la fel cu cel de anul trecut, în timp ce numai pentru 8,5% dintre aceștia suma va fi mai mare. Pe de altă parte, 21,3% dintre orășenii cuprinși în eșantion, nu au alocat nici un buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situaţiei financiare, fie datorită faptului că vor lucra.
Pornind de la faptul că, în acest an, zilele de Paște – 5 şi 6 Mai – stabilite prin lege ca fiind zile libere, sunt apropiate de ziua de 1 Mai, jumătate dintre orășenii care lucrează se pot bucura de o săptămână de concediu (perioada 1-6 Mai).
Ca tendință, cei mai mulți dintre bugetari vor avea liber în această perioadă (excepție făcând cei care lucrează în domeniul medical, judecătoresc, siguranță publică etc.), chiar dacă au recuperat sau vor recupera ulterior zilele de 2 și 3 Mai, în timp ce angajații din sectorul privat se vor bucura într-un procent mult mai mic de această vacanță prelungită.
Conform celui mai recent studiu MEDNET Marketing Research Center, peste jumătate dintre orăşeni (62,7%) vor petrece Paștele acasă, alături de familie, în timp ce 16,2% vor sărbători alături de prieteni. Foarte puțini vor părăsi localitatea de domiciliu pentru a merge la prieteni/rude (15,6%), la munte (3,1%), la mare sau în străinătate.
Comparativ cu anul trecut, pentru 34,0% dintre orășenii cuprinși în eșantion bugetul a rămas neschimbat, în timp ce pentru 12,0% acesta a crescut.
Nu trebuie omis faptul că, 32,0% dintre persoanele intervievate au declarat că, pentru acest an, bugetul alocat sărbătoririi Paștelui va fi mai mic, comparativ cu cel de anul trecut.
Criza economică și financiară încă se resimte puternic pe piaţa muncii. Astfel, când vine vorba de cheltuieli suplimentare, angajatorii nu mai sunt la fel de generoşi ca în perioada de boom economic, cu ocazia Paștelui evitând să ofere beneficii suplimentare angajaţilor.
În acest context, pentru 52,8% dintre persoanele intervievate care sunt angajate, Paștele nu vine cu beneficii extra-salariale.
Dintre cei norocoși, 16,7% vor primi zile libere suplimentare (2-3 Mai), în timp ce numai 12,7% vor primi primă de Paște în bani și 9,0% primă constând în tichete cadou.
Aproape un sfert (24,4%) dintre persoanele care au participat la studiul MEDNET Marketing Research Center au declarat că au ţinut sau/și că vor ține post în perioada 18 martie – 4 mai (Postul Paştelui).