Ministrul Maria Grapini efectuează o vizită oficială în India, în perioada 22 – 26 aprilie 2013. ”Am avut o întâlnire cu ministrul secretar de stat pentru comerţ şi cu ministrul pentru textile, iar aşteptarea mea este ca în urma discuţiilor şi a întâlnirilor, atât cu reprezentanţii autorităţilor, cât şi cu cei din mediul privat, să avem o creştere a schimburilor comerciale dintre cele două state. În luna ianuarie 2013 am avut o creştere a exporturilor către India, iar balanţa schimburilor comerciale a fost pozitivă. Mi-ar plăcea ca în 2013, comparativ cu 2012, să avem o creştere de minimum 20% a schimburilor comerciale dintre România şi India”, a declarat, Maria Grapini, citată de Agerpres

De asemenea, ministrul delegat a precizat că scopul vizitei oficiale în India constă în atragerea investitorilor străini în România.

”Dorinţa noastră este să atragem investitori din India în România. În India, anul 2013 este unul mai dificil, dar mediul privat funcţionează normal. Noi am transmis un mesaj de stabilitate, în contextul în care avem un Guvern stabil, drept pentru care investitorii pot veni în România să îşi dezvolte afacerile”, a adăugat Maria Grapini.

Oficialul a precizat că o companie indiană este interesată să investească în Arad, în domeniul automotive, investitori cu care ministrul delegat urmează să aibă o întâlnire în care să discute despre strategia de dezvoltare a afacerilor acestora în România.

Totodată, ministrul român a semnat, împreună cu oficialii indieni din domeniu, un Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Textilelor al Republicii India cu privire la cooperarea în domeniul textilelor, confecţiilor şi a creaţiilor de modă.

Ministrul delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism a fost desemnat preşedinte al Comisiei Mixte de Cooperare România-India.

”La finalul lunii iulie am invitat ministrul pentru textile să efectueze o vizită oficială în România pentru o reuniune a Comisiei. Aşteptarea noastră este să aducem investitori din India în România, nu numai în domeniul textilelor”, a adăugat Maria Grapini.

Ministrul delegat Maria Grapini va participa, joi, la un Forumul de afaceri organizat de Federaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din India, în colaborare cu Confederaţia Indiană a Industriei Textilelor, reuniune la care vor participa atât investitori indieni, cât şi români.

În cadrul vizitei oficiale a ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism în India, România şi statul indian vor semna un nou Acord pentru dezvoltarea turismului în cele două ţări.

”România a avut un acord în acest sens, însă a expirat, urmând să fie reînnoit. Împreună cu secretarul de stat în ministerul turismului din India vom semna documentul pentru dezvoltarea turismului între România şi India”, a precizat Maria Grapini.

Deplasarea oficială a demnitarului român în India a cuprins, de asemenea, o vizită la Institutul pentru Cercetare şi Instruire în domeniul Textilelor din India.

Pe parcursul vizitei oficiale în India, oficialul român va avea întâlniri cu Dr. Daggubati Purandeswari, ministru de stat în cadrul Ministerului Comerţului şi Industriei, precum şi cu alţi demnitari din cadrul Ministerului Textilelor, Ministerului pentru Întreprinderi Micro, Mici şi Mijlocii şi Ministerului Turismului din India.