Din cele 104 rafinării existente la ora actuală în Europa, conform unor estimări preliminare până la sfârşitul acestui deceniu vor fi închise cel puţin 10 întreprinderi, în principal în Franţa, Italia, Cehia etc.

Una din principalele cauze pentru criza din industria de rafinare a petrolului în Europa este scăderea bruscă a cererii de carburanţi şi benzină.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, cererea din acest an pentru produsele de petrol şi derivate în Europa va atinge cel mai scăzut nivel după 1994.

De asemenea, se înregistrează o reducere destul de semnificativă a consumului de carburanţi auto. Astfel, în luna februarie în Italia, cererea la benzină a ajuns la cea mai mică valoare din ultimii 10 ani.

Problema se complică prin faptul că multe rafinării (peste 50%) au fost construite la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial şi au fost în principal concepute pentru producţia de benzină. Astăzi, rolul principal în structura de combustibil auto în Europa îi revine combustibilului diesel – circa 75% din cererea totală în regiune.

Majoritatea rafinăriilor europene s-au trezit într-o situaţie dificilă. Ele vor trebui fie să investească masiv în modernizarea actualelor rafinării, fie să închidă întreprinderile nerentabile, într-un climat de concurenţă acerbă din partea companiilor de petrol de pe alte continente.

Sursa: Agerpres