“Este exclus ca Pontiful emerit să se afişeze la palat şi aşa se va întâmpla şi în următoarele 15 de zile. Apoi se va vedea”, a declarat parohul localităţii, părintele Pietro Diletti.

Între timp, după ce Benedict la 16-lea a redevenit "simplu pelerin", a început "campania electorală" înaintea conclavului care îl va alege pe noul papă.

Prima rundă de discuţii va avea loc luni. Înalţii prelaţi vor încerca să stabilească data la care se va reuni Conclavul.

Înainte de Conclav, cardinalii se întrunesc în aşa numita Congregaţie Generală, care se ocupă de guvernarea Bisericii, cât timp scaunul papal este vacant.

Toţi cardinalii iau parte la Congregaţie, dar numai cei care nu împlinit vârsta de 80 de ani vor face parte din Conclavul care va decide succesorul lui Benedict al XVI-lea. Este vorba de 117 prelaţi, însă doi dintre ei au renunţat – unul, din motive de boală, iar altul, acuzat de comportament necorespunzător.

„În ceea ce priveşte numărul cardinalilor care sunt deja aici, trebuie să ştiţi că 75 de cardinali trăiesc la Roma. Cei mai mulţi sunt cardinali pensionaţi, cu vârste de peste 80 de ani. Avem confirmarea din partea a 66 de cardinali care au sosit deja sau care sunt pe drum”, a anunțat Thomas Rosica, purtător de cuvânt al Vaticanului.

La aceste reuniuni pot participa toţi cardinalii, indiferent de vârstă. Ei vor dezbate problemele generale ale Bisericii şi vor propune temele pe care ar dori ca viitorul Papă să le abordeze. Unii prelaţi ştiu deja cum ar trebui să fie noul lider al Bisericii Catolice: un om sănătos, plin de sfinţenie, care să ştie să comunice cu oamenii, şi nu în ultimul rând, să fie un bun manager.

Nu există candidaţi oficiali pentru scaunul papal, dar se prefigurează deja câţiva cardinali favoriţi: Peter Turkson din Ghana, Marc Ouellet din Canada, Angelo Scola din Italia şi Timothy Dolan din Statele Unite.

Data alegerilor va fi stabilită atunci când la Vatican vor fi prezenţi toţi cardinalii electori. Vaticanul speră că noul Papă va fi ales până la jumătatea lunii, astfel încât să poată fi învestit înainte de Florii, şi să poată prezida ceremoniile din Săptămâna mare, dinaintea Paştelui catolic.

Sursa: Agerpres