Un bronz bine conturat în ianuarie sau februarie, când România îngheață de frig, poate face invidios pe oricine. Nu știu dacă este, neapărat, motivul principal care i-a convins pe români să plece spre destinații calde, la o distanță măsurată în ore bune de zbor, însă  contează în momentul în care românul alege soarele în locul sutelor de kilometri de pârtii de schi. Astfel, se conturează o categorie de turiști care în perioada noiembrie – aprilie călătorește în zone exotice. Clima bună, promoțiile pentru piața locală, prețurile acceptabile ale biletelor de avion au deschis apetitul românilor pentru asemenea vacanțe. Potrivit calculelor Capital, conaționalii noștri cheltuie 48 de milioane de euro pentru sejururi în țările calde în această perioadă.

La mare căutare este și Dubai. Aproximativ 35.000 de români sunt așteptați anul acesta în Emiratele Arabe, care au devenit o destinație la îndemână, în condițiile în care operatorul low cost al companiei Emirates, Fly Dubai, a introdus curse de la București către această destinație. De asemenea, turoperatorii au pregătit pachete charter încă din 2011, iar succesul se traduce anual prin clienți mai mulți (spre comparație, anul trecut numărul turiștilor români a fost de 25.000). Începutul de an este preferat de români pentru că, timp de o lună, din 3 ianuarie, la Dubai are loc faimosul festivalul de shopping. Combinația perfectă între cumpărături și lenevit la soare pare convingătoare pentru ai noștri, prin urmare avioanele zboară cu 90% grad de ocupare.

Vacanță de tipul „doi în unul“

Datorită operatorilor aerieni precum Fly Dubai sau Qatar Airways,  care au început operarea curselor de la București, multe dintre destinațiile calde din Asia se efectuează via Dubai sau Doha. Românii care au învățat să călătorească – iar numărul lor crește simțitor – aleg adesea o destinație precum Sri Lanka, cu escală prelungită (de multe ori de o noapte și o zi) la Dubai, pentru puțin shopping. De altfel, insula din Oceanul Indian – renumită pentru orezării, lacurile pline de nuferi sau floarea lui Buddha – și-a câștigat popularitatea în rândul românilor mai ales pentru că tariful unui sejur este de sub o mie de euro pentru o săptămână.    

Tot la Oceanul Indian, în sud-vestul Indiei, insulele Maldive sunt şi ele la mare căutare în rândul turiștilor români, preferate mai ales pentru evenimente unice, precum luna de miere. Lista se completează cu Thailanda, Singapore sau Brazilia. Se așteaptă ca aceasta din urmă să-și sporească popularitatea la anul, odată cu organizarea Cupei Mondiale de Fotbal. Sunt însă destui români care o vizitează, în special în februarie, când are loc celebrul carnaval de la Rio De Janeiro. Din păcate, în acea perioadă tarifele sunt mai piperate decât în restul anului, când sejururile pot fi achiziționate cu discount de până la 30%.