Acordul pentru această linie de credit, anunţată la sfârşitul lunii noiembrie, a fost semnat vineri la Moscova de ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, şi omologul său din Serbia, Mladjan Dinkic. Creditul are o dobândă de 4,1% pe an şi va fi utilizat pentru a finanţa construcţia de căi ferate şi achiziţionarea de locomotive ruseşti de către compania de căi ferate din Serbia.

Anton Siluanov a precizat că Moscova şi Belgrad discută despre posibilitatea acordării unui alt împrumut de un miliard de dolari pentru a stabiliza bugetul Serbiei. ‘Împreună, am căzut de acord să analizăm planurile bugetare pe termen mediu şi să studiem această chestiune’, a declarat ministrul rus de finanţe.

Autorităţile de la Belgrad încearcă în prezent să negocieze un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, în condiţiile în care precedentul acord de un miliard de euro a fost îngheţat de FMI în luna februarie 2012 deoarece precedentul guvern nu a respectat anumite angajamente cu privire la bugetul pe 2012.

Parlamentul de la Belgrad a adoptat în luna decembrie un buget pe 2013 care prevede reducerea deficitului bugetar de la 7% din PIB în 2012 la 3,3% din PIB în 2013, pe baza unei creşteri economice de 2%. (Sursa: Agerpres)