Comitetul de politică monetară al Băncii centrale a Poloniei a decis să reducă dobânda cheie cu 25 puncte de bază, până la 4%. Decizia era una aşteptată de majoritatea analiştilor, având în vedere declaraţiile recente ale oficialilor de la Narodowy Bank Polski.

Într-un interviu acordat Financial Times, guvernatorul Băncii centrale a Poloniei, Marek Belka a declarat că există spaţiu pentru noi reduceri de dobândă.

În 2012, Polonia a fost singura ţară din Uniunea Europeană care a majorat costul creditului în condiţiile în care factorii de decizie de la Narodowy Bank Polski s-au concentrat pe inflaţia ridicată. Banca Poloniei a început să reducă dobânda de bază abia în luna noiembrie 2012, la un an după Banca Centrală Europeană, la cinci luni după Banca centrală a Cehiei şi la trei luni după Banca centrală a Ungariei.

Timp de mai mulţi ani economia poloneză a înregistrat un ritm de creştere susţinută, în pofida crizei globale din 2008-2009. Însă criza datoriilor din zona euro începe să-şi facă simţită efectele şi asupra Poloniei, ţară care are legături comerciale puternice cu Germania şi alte state europene.

‘Încetinirea economică se confirmă iar presiunile inflaţioniste se diminuează, ceea ce înseamnă că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru reducerea dobânzilor’, a declarat Wiktor Wojciechowski, economist la INVEST-Bank.

Potrivit celor mai recente prognoze ale Băncii centrale, Produsul Intern Brut al Poloniei ar urma să înregistreze o creştere de 1,5% în acest an, cel mai mai avans înregistrat de economia poloneză după 2002.
Sursa: Agerpres