Relaţiile dintre Japonia şi China s-au tensionat puternic în ultimele luni, fără ca vreuna din părţi să cedeze în disputa legată de Insulele Senkaku – arhipelag nelocuit din Marea Chinei de Est, parţial naţionalizat în septembrie de autorităţile de la Tokyo care au cumpărat mai multe insuliţe de la proprietarul lor nipon -, dar numite Diaoyu de Beijing care le revendică în forţă.
Shinzo Abe a menţionat, în prezenţa jurnaliştilor, cu ocazia unei vizite efectuate în circumscripţia sa din vestul Japoniei, dorinţa sa de a depune eforturile necesare pentru ”reluarea unei relaţii benefice reciproc, bazată pe interese strategice comune”. ”Relaţia Japonia-China este alcătuită din legături bilaterale extrem de importante”, a adăugat el, potrivit Agerpres.
Aceste declaraţii sunt urmare a publicării în cotidianul economic Nikkei a unor informaţii potrivit cărora Abe intenţionează să îl trimită luna viitoare pe vicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat din care face parte, Masahiko Komura, cu o scrisoare adresată autorităţilor chineze.
Vineri, Beijingul a trimis nave în apele teritoriale ce înconjoară insulele contestate, prima incursiune chineză după alegerea noului guvern japonez.