„E cerere specifică perioadei de importuri de iarnă şi pe fondul unor volume mici aceasta dă direcţia principală, chiar dacă ieri am avut date bune din Germania, iar azi zlotul şi forintul se apreciau cu un pas important de 0,5%. Nu intră bani, fiind cerere doar pentru euro. Singurul interes de a cumpăra sau vinde lei a fost manifestat şi ieri şi azi de către BNR. La fixing nu s-a mai simţit în piaţă prezenţa băncii centrale”, a explicat un dealer pentru Capital.
În regiune, monedele principale consemnau aprecieri importante. Şi zlotul polonez şi forintul maghiar câştigau peste 0,5% în faţa euro, până la un curs de 4,0875/euro, respectiv până la 281,97/euro.
Potrivit dealeului, Ministerul de Finanţe a decis în ultima vreme să plătească pe piaţa monetară preţul potrivit pentru a atrage atât cât are nevoie, astfel că nu mai consumă din buffer, iar BNR nu mai apelează la schimbarea valutei.
Pentru finalul anului, repatrierile de profit ar putea da direcţia principală a cursului, în condiţiile în care intrările de bani din partea românilor care muncesc afară nu prea mai au un impact important în piaţă.
În ceea ce priveşte cursul dolarului american, BNR a anunţat o referinţă de 3,5012 lei, în scădere cu 1,21 bani (0,34%).