„După cum am solicitat în intervenţiile anterioare, reiterez, cu fermitate apelul adresat membrilor Corpului Diplomatic şi Consular al României de a nu se angaja, sub nicio formă, în activităţi ce exced competenţelor pe care le au şi de a avea o conduită echidistantă, specifică Ministerului Afacerilor Externe.
Totodată, fac un apel la cetăţenii români care vor vota în străinătate, să îşi exercite acest drept cu bună credinţă şi strict în limitele legii.
Ţin să precizez că autorităţile române au întreprins demersurile necesare în vederea prevenirii şi combaterii fraudelor electorale, inclusiv a turismului electoral, luând mai multe măsuri, cum ar fi verificarea bazelor de date conţinând datele de intrare-ieşire în ţară la frontiere cu statele unde acest lucru este obligatoriu conform standardelor Schengen”, a declarat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.
În vederea unei informări corecte şi operative cu privire la procedura electorală, Ministerul Afacerilor Externe a creat pe site-urile instituţiei, ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare o secţiune dedicată alegerilor parlamentare 2012.