Profitul net recurent va fi între 3,1 miliarde de euro (4 miliarde de dolari) – 3,5 miliarde de euro în 2013, faţă de 3,7 – 4,2 miliarde de euro cât se estima anterior. Grupul energetic francez a anunţat că va reduce investiţiile, dar va menţine plata dividendelor.

Înrăutăţirea perspectivei a fost cauzată de ”cererea de criză” din Europa, încetinirea economiei şi majorarea producţiei de gaze din SUA.

GDF Suez intenţionează să-şi reducă cota de profit din Europa deoarece criza datoriilor încetineşte cererea. Compania vrea să-şi dubleze vânzările de gaze naturale lichefiate către pieţele emergente, până în 2020, concentrându-se pe expansiunea pe pieţele emergente în creştere rapidă.

Directorul general al grupului francez, Gerard Mestrallet, a avertizat că modificarea reglementărilor în Europa va descuraja investiţiile, iar compania se va concentra pe pieţele emergente.

Ţintele financiare pe 2013 se bazează pe un profit estimat înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) între 13-14 miliarde de euro, faţă de un profit operaţional estimat la 17 miliarde de euro pentru acest an.

GDF, care avea datorii de 45 de miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie, nu a repetat precedentele estimări care arătau că va ajunge la un profit net recurent de 5 miliarde de euro în 2015.

Compania vrea să-şi reducă datoriile cu o treime, la aproximativ 30 miliarde de euro, până la sfârşitul lui 2014, şi va reduce cheltuielile cu aproximativ 20%, la 7-8 miliarde de euro în 2013 şi în 2014.

Anul acesta s-au înregistrat taxe mai ridicate în Belgia şi o incapacitate de a compensa creşterea costurilor în Franţa, se arată în declaraţia GDF.

În octombrie, GDF Suez a anunţat că profitul şi veniturile au crescut în primele nouă luni din 2012, datorită majorării tarifelor la gaze naturale în Franţa.

În perioada ianuarie-septembrie 2012 profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a ajuns la 12,8 miliarde de euro (16,6 miliarde de dolari) iar veniturile au urcat cu 8,4%, la 70,9 miliarde de euro.

Profitul de bază a urcat cu 5,8% în primele nouă luni, iar GDF a estimat că impactul majorării tarifelor la gaze naturale în Franţa este de 212 milioane de euro.

GDF Suez Energy România, filială a Grupului GDF Suez, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din România, având 1,3 milioane de clienţi. În 2009, GDF Suez Energy România a intrat pe piaţa furnizării de energie electrică pentru clienţii business.

Sursa: Agerpres