Primele brute subscrise de asigurători, la sfârșitul lunii septembrie 2012, au totalizat aproape 6,2 miliarde de lei, nivel în creștere cu 1,43% comparativ cu aceeași dată a anului trecut, potrivit datelor raportate de societăţile de asigurare. Structura subscrierilor pieței arată că asigurările generale au generat prime în valoare de aproximativ 4,9 miliarde lei, înregistrând o creștere cu 1,74% față de septembrie 2011, avans susținut de asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), asigurările de răspundere civilă generală și cele de garanții. Pe segmentul asigurărilor de viață, subscrierile au totalizat 1,3 miliarde lei, nivel în creștere cu 0,28% față de primele trei trimestre ale anului trecut.
Din punct de vedere al repartizării subscrierilor de prime brute subscrise, pe regiuni, cea mai mare pondere o deţine regiunea București – Judeţul Ilfov, cu 48,21% din total. Pe segmentul asigurărilor generale, trei clase de asigurări au deținut, cumulat, peste 80% în structura portofoliului de prime brute subscrise, după cum urmează: asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare (Casco), cu un total de prime brute subscrise de 1,4 miliarde lei; asigurări de incendiu și alte calamități naturale, cu un volum de subscrieri de peste 859,5 milioane lei şi asigurărirle RCA, cu un volum de subscrieri în valoare de 1,6 miliarde lei.
Alte clase de asigurări au deținut o pondere de 19,66% în total prime brute subscrise aferente asigurărilor generale, în creștere cu 39,88% față de nivelul înregistrat la data de 30 septembrie 2011. Dintre acestea, clasa de asigurări de răspundere civilă generală (6,95%) și cea de asigurări de garanții (2,41%) au consemnat creșteri importante în totalul subscrierilor pentru asigurări generale, comparativ cu primele trei trimestre ale anului trecut.
Volumul total de indemnizații brute plătite de asigurători, în primele trei trimestre ale acestui an, s-a situat la aproape 3,8 miliarde lei, nivel în creștere cu 3,90% față de intervalul similar din 2011 (3,6 miliarde lei). În baza contractelor de asigurări generale, asigurătorii au plătit daune de peste 3,2 miliarde de lei, valoare în creștere cu 3,36% față de cifrele raportate la sfârșitul lunii septembrie 2011.
Pe segmentul asigurărilor de viață, sumele plătite pentru indemnizații brute, maturități și răscumpărări s-au ridicat la aproape 538,7 milioane lei, înregistrând o creștere cu 7,30% față de perioada similară a anului trecut.