La licitaţia organizată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) au participat cinci companii, iar după anunţarea rezultatelor trei dintre acestea au confirmat că vor lansa servicii de internet mobil de mare viteză, prin infrastructura 4G (LTE): Orange, Vodafone şi Cosmote.
Oficialii Orange au declarat că vor lansa serviciile 4G la sfârşitul acestui an şi vor începe mai întâi cu Bucureştiul. Jean-Francois Fallacher, ­CEO-ul Orange, a declarat că utilizatorii companiei vor putea naviga la viteze de zece ori mai mari decât în prezent în perioada următoare, fără a avansa o dată exactă.
În schimb, Vodafone, numărul doi pe piaţa locală telecom, a anunţat că, începând de astăzi, clienţii Vodafone vor putea sa testeze serviciile 4G, la viteze de până la 75 Mbps, în mai multe oraşe. Lansarea comercială a serviciilor este programată în 2013, iar atunci operatorul va oferi servicii 4G la viteze de până la 100 Mbps.
„Vodafone a instalat şi a testat cu succes reţeaua LTE în principalele oraşe ale ţării. Clienţii noştri, persoane individuale şi companii, se vor putea bucura încă de acum de viteze mai mari şi de o experienţă îmbunătăţită, cu serviciile 4G“ a spus Inaki Berroeta, CEO, Vodafone România.  Reţeaua LTE a Vodafone operează în bandă de frecvenţă de 1800 MHz şi a fost implementată cu echipamente Huawei. România este una dintre primele ţări europene în care Vodafone lansează serviciile LTE, după Germania şi Portugalia. Cosmote România va lansa anul viitor servicii de telecomunicaţii din generaţia a patra, potrivit CEO-ului Stefanos Theocharoupoulos.
„Reţeaua noastră furnizează servicii 3G şi este pregătită pentru 4G, pentru că tocmai am finalizat lucrările care permit furnizarea acestor servicii. Suntem capabili să lansăm 4G în 2013“, a spus Theocharoupoulos. În ceea ce priveşte RCS&RDS şi 2K Telecom, reprezentanţii companiilor nu au făcut nicio declaraţie referitoare la serviciile 4G.
Ce înseamnă 4G
Long Term Evolution (LTE) este tehnologia wireless capabilă să asigure viteze de conectare la internetul mobil de până la 100 Mbps, de zece ori mai rapid decât reţelele 3G. Acest lucru înseamnă ca utilizatorii vor putea viziona conţinut TV de înaltă definiţie pe mobil, vor putea efectua videoconferinţe HD, vor putea juca jocuri complexe online fără nicio problemă, iar melodiile sau aplicaţiile vor fi descărcate instant. Pentru a putea beneficia de viteza oferită de tehnologia LTE, utilizatorii vor trebui să îşi achiziţioneze telefoane şi tablete compatibile. Julien Ducarroz, chief commercial officer Orange România, a declarat că, odată cu lansarea serviciilor 4G, vor fi disponibile şi telefoane sau tablete compatibile.
Iniţial vor fi disponibile mai multe modele de modemuri 4G şi doar câteva modele de telefoane şi tablete. Printre terminalele compatibile 4G lansate recent în ţara noastră sau care vor fi disponibile în curând se numără Apple iPhone 5, Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy Note II şi Motorola RAZR HD. Recent lansata tabletă Apple iPad mini va fi, de asemenea, compatibilă cu reţelele 4G.