30 de procente – cu atât au crescut, în trimestrul trei al acestui an, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile LeasePlan România, filială a multinaţionalei olandeze omonime, controlată de Volkswagen Group, una dintre companiile cu cele mai mari rate de creştere de pe piaţa leasingului operaţional din România. LeasePlan România – cu afaceri de 28,5 mil. euro – a investit în acest an 37 mil. euro în achiziţia de autovehicule.

De menţionat că leasingul operaţional se referă la închirierea unei flote de maşini pe o perioadă determinată – deosebirea fundamentală faţă de leasingul financiar fiind aceea că utilizatorul final scapă de întregul efort de mentenanţă şi birocraţia (taxe, asigurări) pe care o implică deţinerea unui vehicul. La finalul contractului, maşinile îi revin companiei de leasing.

La intrarea în România, în septembrie 2008, compania olandeza avea un parc de aproape 100 de maşini. Acum, LeasePlan România are în administrare 7.065 de autovehicule, în creştere cu 18% faţă de primele nouă luni ale lui 2011, şi deţine şi cea mai mare flotă proprie de 6.570 de autovehicule. Pentru 495 dintre acestea, compania asigură doar serviciile de management de flotă.

"La începutul activităţii LeasePlan în România, ne-am propus, ca o confirmare a statutului de lider mondial al grupului, să devenim, într-un interval cuprins între 5 şi 10 ani, numărul unu în furnizarea de servicii de management de flote şi la nivel local. Astăzi, cu ocazia aniversării a 5 ani de activitate, ne bucurăm să putem anunţa atingerea acestui obiectiv. În continuare, ne propunem să consolidăm această poziţie” , declară Bogdan Apahidean (foto), directorul general al LeasePlan.

Valoarea portofoliului LeasePlan a crescut, în primele nouă luni ale anului, cu 40%, până la 70,6 mil. euro, raportat la perioada similară a anului trecut. LeasePlan România are în portofoliu peste 170 de companii din domenii precum industria energetică, servicii financiare, FMCG, IT&C, industrie şi nu numai, printre care OMV PETROM SA, CEZ România, E.ON Moldova Distribuţie, Bancpost, Ursus Breweries, Coca-Cola HBC România, IBM România şi Silcotub.
Piața locală a leasingului operațional este estimată la 200 mil. de euro.