Trei dintre regiunile în cauză (Andaluzia, Catalonia, Murcia) şi-au văzut nota degradată cu două trepte, iar celelalte două (Extremadura şi Castilia) cu una, a făcut cunoscut agenţia într-un comunicat, subliniind că toate acestea regiuni sunt menţinute sub ”perspectivă negativă”.
Decizia amintită este ”legată de agravarea problemelor din finanţare ale acestora, ilustrată de rezervele lor de fonduri foarte limitate şi recurgerea la finanţări pe termen scurt”, explică Moody’s.
Catalonia, care a solicitat la sfârşitul lunii august un ajutor din partea statului în valoare de 5 miliarde de euro, retrogradează la ”Ba3”, cu o singură treaptă deasupra categoriei de investiţii cu grad înalt de risc (”foarte speculative”).
Mai multe regiuni din Spania au apelat recent la sprijin financiar din partea statului, el însuşi confruntat cu importante probleme de finanţare şi la un pas de a se vedea nevoit să solicite un ajutor european, potrivit Agerpres.
La 16 octombrie, Moody’s a decis menţinerea notei ”Baa3” pe care a dat-o Spaniei, evitând astfel ca datoria acestei ţări să fie retrogradată la nivelul obligaţiunilor speculative.
Agenţia a atras atenţia că ratingul Spaniei are o perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că aceasta riscă să coboare pe termen mediu, mai scrie AFP.