”Scrisoarea a fost trimisă vineri. (..) Domnul comisar Almunia mi-a promis ca în cel mai scurt timp va analiza scrisoarea noastră şi va avea loc o întâlnire, probabil, săptămâna viitoare, cu ministrul Chiţoiu, pe care o să-l rog să meargă la Bruxelles să discute direct ultimele detalii. Important este dacă o să avem un răspuns favorabil, pentru că orice măsură în acest moment este utilă”, a spus Ponta, citat de Agerpres. Potrivit oficialului, din cauza situaţiei ”moștenite” la Oltchim în ultimii ani, acum orice leu care trebuie dat pentru plata salariilor sau pentru repornirea combinatului este imediat luat de către unul din creditori. Aşa încât, se caută soluţia juridică prin care, când se ia acel împrumut de salvgardare sau când băncile ar fi dispuse să crediteze din nou, să nu plece banii din contul Oltchimului spre unul dintre creditori, care vrea să-şi recupereze banii. Premierul a infirmat totodată că ar fi discutat cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti pe tema Oltchim.

”Nu am discutat cu ambasadorul rus, nu ştiu de unde aveţi acest zvon. Am asistat în ultimul timp la destule zvonuri. (…) Nu am discutat cu dl. ambasador al Rusiei despre Oltchim, pentru că nu aveam ce să discut în acest moment despre Oltchim. Am avut o vizită oficială a şefului comitetului mixt România – Rusia şi am discutat despre relaţiile noastre economie în perioada următoare”, a precizat şeful Executivului.

Ponta a adăugat că şi-a informat colegii din USL, care nu sunt membri ai guvernului, despre cele 15 ”bombe cu ceas pe care le-a moştenit de la guvernele PDL”, situaţia de la Oltchim fiind una dintre aceste puncte.

”E vorba de găuri de miliarde de euro adunate şi de angajamente ale guvernului pe care guvernul actual trebuie să le rezolve, în condiţiile în care fostele guverne PDL nu au făcut decât să amâne necazurile şi eventual să le accelereze, iar sigur o parte dintre colegii noştri dl Antonescu şi cu mine am mai scăpat de aceste probleme. Am făcut şi ultimele retuşuri legate de candidaţii USL la alegerile parlamentare”, a mai sous oficialul.