Potrivit S&P, conflictul din Siria conduce la tensiuni geopolitice, afluxuri de refugiaţi, restricţionarea schimburilor comerciale şi posibile efecte secundare care ar crea dificultăţi pentru fiecare din cele cinci state vecine ale Siriei: Liban (B/Negativă/B), Iordania (BB/Negativă/B), Israel (A plus/Stabilă/A-1), Turcia ( BB/Stabilă/B) şi Irak (care un beneficiază de un rating).

”Cu toate acestea, scenariul nostru de bază este că conflictul din Siria va rămâne un război civil care se va derula în interiorul graniţelor”, a declarat analistul Standard & Poor’s, Elliot Hentov. Pe ansamblu, Standard & Poor’s consideră că Libanul este cea mai expusă ţară la posibilele riscuri care ar putea apărea de pe urma evoluţiilor din Siria având în vedere legăturile politice şi economice cu Siria.
Pentru Israel, orice impact ar urma să fie doar în domeniul securităţii, chiar dacă riscul ca Israelul să fie atras într-un conflict mai amplu nu poate fi exclus. Similar, mărimea şi resursele Turciei protejează ratingul acestei ţări de orice riscuri directe fiscale, politice sau de securitate care ar putea proveni din Siria. Cu toate acestea, în cazul scenariul improbabil al unei escaladări rapide a problemelor de securitate, există riscuri care ar putea avea un impact asupra ratingurilor Turciei.

S&P atribuie o perspectivă pozitivă pentru ratingurile Israelului şi Turciei, iar în luna mai a modificat perspectiva pentru ratingul Libanului la negativă de la stabilă.