Producătorul auto Honda Motor Co a anunţat, luni, suspendarea producţiei în China în zilele de 18 şi 19 septembrie, la cele două fabrici din oraşele Guangzhou şi Wuhan. „Am decis să suspendăm producţia timp de două zile din cauza escaladării tensiunilor dintre China şi Japonia”, a declarat, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al Honda. Acesta a adăugat că „dealerii noştri nu pot primi în prezent maşinile care le-au fost alocate”, făcând referire la atacurile asupra unor reprezentanţe Honda în timpul weekendului. Şi sediile Toyota din China au fost afectate de violenţe.

China este principalul partener comercial al Japoniei, valoarea comerţului dintre cele două ţări ajungând la 345 de miliarde de dolari în 2011.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Hong Lei, a afirmat că executivul va proteja firmele şi cetăţenii niponi şi a cerut protestatarilor să respecte legea.

Şi şcolile japoneze din China şi-au suspendat temporar activitatea pe fondul tensiunilor fără precedent în ultimii ani dintre cele două ţări şi a amplelor proteste antinipone însoţite de acţiuni violente, ca urmare a diferendului legat de suveranitatea insulelor Senkaku/Diaoyu, disputată de cele două ţări. Multe supermarketuri şi magazine japoneze şi-au tras de asemenea temporar obloanele în contextul violenţelor, de teama de a fi devastate.

Tensionarea relaţiilor dintre cele două ţări survine după ce, la începutul săptămânii trecute, Japonia a „naţionalizat” trei din cele cinci insule ale arhipelagului Senkaku/Diaoyu, în litigiu cu China, cumpărându-le de la o persoană particulară.

Cele cinci insule Senkaku, în japoneză, Diaoyu, în chineză, sunt disputate de ani buni de Japonia şi China. Beijingul şi Tokyo nu reuşesc să ajungă la un numitor comun în ceea ce priveşte trasarea graniţei de delimitare a zonelor lor economice exclusive în jurul acestora.

Japonia insistă asupra suveranităţii sale asupra insulelor din 1895, în timp ce Beijingul aminteşte că, pe hărţile din anii 1783 şi 1785, insulele Diaoyu erau marcate ca teritoriu chinez. După cel de-al Doilea Război Mondial, insulele s-au aflat sub controlul SUA, care le-au predat apoi Japoniei în anul 1972.

China continentală şi Taiwanul contestă suveranitatea Japoniei asupra acestora. În replică, autorităţile nipone susţin că Beijingul a început să se intereseze de micul arhipelag în anii 1970, când a devenit clar că în această zonă se află numeroase rezerve de resurse energetice, inclusiv ţiţei.

Sursa: Agerpres