După cum a explicat Poroşenko, dacă înainte ”lumea era condusă de ţări care au petrol şi gaz”, în viitor statutul de lider va fi preluat de „ţările grâului şi ale apei”, care deţin mari resurse agroalimentare şi un sector agricol dezvoltat.
Potrivit ministrului, Ucraina ”se află azi într-o situaţie atipică”, însă totul depinde de modul în care ţara va putea profita de avantajul său. Poroşenko a subliniat că autorităţile locale trebuie să se preocupe ca investitorii care doresc să vină în ţară să se simtă ”în siguranţă şi confortabil”.
Potrivit CIA Factbook, în 2010 Ucraina s-a situat pe locul 39 în lume în ceea ce priveşte nivelul Produsului Intern Brut, cu 317,2 miliarde de dolari. Anul trecut, volumul PIB-ului ucrainean era estimat la 333,7 miliarde de dolari. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte nivelul PIB pe cap de locuitor, Ucraina se situa în 2010 pe locul 134 în lume, cu 6.900 de dolari, pentru ca în 2011 acest indicator să fie evaluat la 7.300 de dolari.
Dezbătând bugetul de stat pentru anul viitor, guvernul ucrainean a îmbunătăţit pronosticul privind creşterea economică din 2013 până la 4,5%. Pentru 2012, autorităţile Ucrainei speră că PIB-ul ţării se va majora cu 3,9%. (Sursa: Agerpres)