"Suma cerută de Atomstroyexport include valoarea lucrărilor deja efectuate pentru proiect, pierderile materiale şi altele. Totalul despăgubirilor se ridică la cel puţin un miliard de euro", a anunţat compania. Atomstroyexport, o subsidiară a grupului de stat Rosatom, a declanşat, în iulie 2011, la Curtea Internaţională de Arbitrj a Camerei de Comerţ de la Paris, o acţiune împotriva companiei bulgare de stat NEK pentru plăţi restante de 58 de milioane de euro.
"Valoarea mai rdicată a despăgubirilor se bazează pe oprirea proiectului de către guvernul bulgar şi pe refuzul NEK de a compensa Atomstroyexport pentru cheltuieli şi pierderi", potrivit companiei ruse. Premierul bulgar, Boiko Borisov, a anunţat în martie că Bulgaria renunţă la planul de a construi la Belene o centrală nucleară cu o capacitate de 2.000 de MW. În schimb, guvernul vrea să continue construcţia unui reactor de 1.000 de MW, dintre cele două intenţionate pentru Belene, dar să-l instaleze la centrala nucleară de la Kozlodui.
Costurile finale ale proiectului Belene au fost estimate de Bulgaria la circa 10 miliarde de euro, din cauza dobânzilor la împrumuturile necesare pentru finanţare.