„Leul este singura monedă din UE – şi printre puţinele din lume- care marchează o scădere comparativ cu Euro după primele opt luni din an. La nivelul monedelor din Europa, leul a fost depăşit doar de Dinarul Sârbesc, care a înregistrat pe pieţele financiare cea mai mare depreciere faţă de Euro în aceeaşi perioadă”, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities, sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Euro a intrat, încă de anul trecut, pe un trend de depreciere,  în special faţă de valutele majore, în primul rând din cauza crizei datoriilor suverane, rămasă încă fără soluţii şi cu risc de contagiune; monedele din UE s-au comportat diferit în funcţie de elementele interne ale fiecărei ţări. Astfel, forintul maghiar a atins minime istorice la începutul acestui an, pe fondul tensiunilor din Ungaria şi al disputelor dintre guvernul de la Budapesta şi FMI; ulterior, pieţele financiare au înregistrat o corecţie, moneda intrând pe o pantă de apreciere, fiind susţinută în ultimele luni de perspectiva unui nou acord financiar al Ungariei cu instituţiile internaţionale. După primele opt luni ale anului, forințul marchează cea mai mare creştere faţă de Euro, respectiv de 9,11% (la 31 august comparativ cu începutul lunii ianuarie). În aceeaşi perioadă, Zlotul Polonez
s-a apreciat cu 6,58% comparativ cu Euro, guvernul de la Varşovia anticipând o creştere economică de 2,5% în 2012 şi de 2-2,5% în 2013. Euro s-a depreciat  în acest an cu 6,46% faţă de coroana suedeză şi cu 5% faţă de lira sterlină; Cehia a păstrat încrederea investitorilor, coroana cehă <<beneficiind>> de pe urma devalorizării Euro şi întărindu-se cu 2,77% faţă de moneda Europeană, deşi Cehia este în recesiune.
La polul opus al aprecierilor faţă de moneda Europeană se află Leul: moneda naţională a marcat în acest an o depreciere, în special pe fondul mişcărilor de pe scena politică, ajungând la minime istorice în timpul turbulenţelor politice din această vară. În pofida unor indicatori economici mai buni decât cei ai altor ţări, cu toate că BNR a sprijinit moneda naţională prin mecanismele specifice şi  chiar dacă Leul a recuperat recent o parte din devalorizarea suferită, moneda naţională marchează la 31 august o  depreciere de 3,68% în raport cu Euro, faţă de luna ianuarie. “Pieţele financiare rămân <<sensibile>> în 2012 în ceea ce priveşte Leul, din perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie şi a unor tensiuni politice nerezolvate complet. În contextul actual, ne aşteptăm ca Leul să rămână destul de volatil până la sfârşitul anului, în funcţie de evenimente fiind posibilă reluarea scenariului de depreciere şi, respectiv, intervenţie a BNR”, a precizat Victor Safta.
În ceea ce priveşte monedele altor ţări din UE care nu fac parte din Zona Euro, în Bulgaria Consiliul Monetar menţine Leva la un curs fix în raport cu Euro, iar trei ţări (Danemarca, Lituania şi Letonia) participă la Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II, Exchange Rate Mechanism II), care presupune parităţi centrale faţă de Euro şi cursuri de intervenţie obligatorie, cu marje de fluctuaţie restrânse (care în realitate sunt zero sau apropiate de 0%).
Comparând monedele din întreaga Europă, Dinarul Sârbesc marcheză după primele opt luni ale anului cea mai mare scădere în raport cu Euro, respectiv de cca 11,6%  faţă de începutul lui 2012. Serbia se află, de altfel, într-o situaţie critică, având probleme financiare majore şi ratingul de credit coborât la BB- de către agenţiile internaţionale de rating Fitch şi Standard&Poor’s.
Comparativ cu valutele majore ale lumii, Euro s-a depreciat în 2012, înregistrând, per ansamblu o volatilitate relativ ridicată. „Pentru investitori, volatilitatea de pe piata forex a favorizat în acest an câştiguri bune pentru cei care au mizat la timp pe deprecierea Euro; în viitorul apropiat se va păstra această caracteristică de volatilitate, date fiind evenimentele şi deciziile majore care stau în faţa Europei şi reacţiile încă greu de anticipat”, a arătat Victor Safta.