Pentru Orlando Szasz și Renania, liderul pieței de echipamente și sisteme complete pentru securitate și sănătate în muncă, anul 2011 a fost bun. Tot ce și-a planificat s-a materializat, compania înregistrând, astfel, o creștere de 22% față de rezultatele aferente anului 2010, în condițiile unui profit de 3,29 milioane de euro. Pe o piață ce depășește 100 de milioane de euro, Renania a ajuns la  o cotă de peste 20% , competitorii rulând afaceri la cel mult jumătate din valoarea companiei fraților Szasz.

Iar afacerea nu se oprește aici. Pentru moment, Renania are un birou de resourcing  în China, dar în plan există și o extindere, nu imediat, dar de luat în calcul, mai ales că scenariul făcut de cei doi frați implică Germania sau Elveția. Și totul a început de la o investiție de 16.000 de mărci germane, din care 10.000 împrumutați. „La debutul în afaceri, un furnizor neamț ne-a dat un sfat: dacă vreți să creșteți, să nu cheltuiți nimic și să investiți tot profitul“, povestește Orlando Szasz, menționând că Renania nu are nicio datorie, singura dată când a apelat la bănci fiind în 2008, pentru o linie de credit fără gaj, cu scopul de a crește stocul. Banii au fost returnați, iar com­pania a continuat să crească.

Viitorul sună… start-up

Cu țintele atinse, Orlando Szasz (39 de ani) s-a retras de la conducerea companiei și a trasat noi obiective pentru un alt manager. Astfel, pe termen mediu (trei ani), Renania trebuie să ajungă la afaceri de 40 de milioane de euro, valoare aproape dublă față de rezultatul înregistrat în 2011 – 22,29 de milioane de euro. „Aparent, pasul – deși dezirabil – nu este atât de ușor de făcut: 16 ani am fost acaparat de această activitate și este greu să stai pe margine. Dar am luat o decizie și trebuie să o respect“, declară Orlando Szasz, menționând că, în prezent, se uită către noi oportunități. „Zona de start-upuri mă atrage. Privesc din perspectiva potențialului pe care-l are, pentru că este mai ușor să începi proiecte de la zero decât să intri într-un business  deja demarat. Am participat la diferite întâlniri cu oameni care au idei de afaceri, rămâne de văzut către ce mă voi orienta“, adaugă acesta.

Lecția de leadership

Primul pas către noua „carieră“ a fost deja făcut. Întâmplarea face că start-upul în care Orlando Szasz se implică este în colaborare cu un fost consultant al Renania. Prin noua firmă, vor aduce la București speakeri cu bune rezultate, primul fiind Ron Kaufman, consultant de renume pentru companii din „Fortune 5000“. „Îmi place să construiesc, să mă implic, să fie un proiect de succes, iar dacă la un moment dat  va fi cazul să vând, voi aprecia atunci acest lucru“, spune omul de afaceri care nu este la prima ofertă de vânzare a unui business, fraților Szasz oferindu-li-se, înainte de criză, între 20 și 50 de milioane de euro pentru afacerea Renania. Un alt proiect al ardeleanului Orlando Szasz este o sală modernă de sport în Târgu-Mureș, orașul natal al antreprenorului. Investiția se ridică la 250.000 de euro. 

Zona de start-upuri mă atrage. Privesc din perspectiva potențialului pe care-l are, pentru că este mai ușor să începi proiecte de la zero.
Orlando Szasz, acționar Renania Trade

AFACERILE FAMILIEI SZASZ

  • Renania Trade SRL este deținută în proporții egale de Orlando și Roland Szasz. Firma a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 22,29 mil. euro.
  • Height Safety Engineering  este firma care se ocupă de producția Renania. Acționarul majoritar este Roland Szasz (99%). La nivelul anului trecut, cifra de afaceri a acesteia a fost de 1,47 milioane de euro.
  • Deszasz Constop Cei doi își împart acțiunile la Deszasz Constop. În 2011, cifra de afaceri a fost de 400.000 de euro. Frații Szasz sunt acționari și la Premaptex.
  • Tedesco Orlando Szasz mai este unic acționar la Tedesco, companie care se ocupă de închirieri auto.