Potrivit parlamentarului, modificări în acest sens ar trebui făcute şi în Constituţia Federaţiei Ruse. Experţii, după cum consemnează Vedomosti, au întâmpinat iniţiativa cu mult scepticism.

Fiodorov a spus că nu va dezvălui până în toamnă detalii ale proiectului de lege la care lucrează în prezent. Ceea ce se ştie este că scopul acestora este de a lega complet economia rusă de rublă. Rubla trebuie să devină valută naţională; ea acum se raportează la dolar şi din această cauză, spune Fiodorov, nu poate să fie ca atare. Situaţia actuală ar nemulţumi chiar şi conducerea Bancii Centrale de la Moscova, mai spune el.

„Jumătate din rezervele de aur ale ţării (peste 250 miliarde de dolari) nu sunt profitabile, ci chiar dăunătoare. Pentru acestea s-au plătit resurse reale. Este nevoie de a schimba fundamental întregul sistem valutar al ţării şi de a lansa un mecanism monetar raportat exclusiv la rublă, nu în sprijinul dolarului american şi creşterea bugetului SUA, ci în sprijinul investiţiilor interne”, a subliniat el.

În prezent, acest lucru este imposibil de realizat, întrucât, precizează deputatul, „toate investiţiile vin în ţară prin intermediul instituţiilor de credit străine”. „Europa şi SUA îşi rezolvă criza pe cheltuiala noastră”, consideră deputatul Rusiei Unite, care afirmă că „aceasta nu constituie doar o povară, ci este şi inacceptabil”.

În acest context, Fiodorov a subliniat necesitatea modificării Legii cu privire la Banca Centrală, precum şi a Constituţiei, pentru a elibera economia rusă de poziţia dominantă a dolarului american. Un grup de experţi urmează să pună la punct până în toamnă un proiect de lege în acest sens, a mai indicat el.