„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la viitorul afacerilor derulate în România, precum și al angajaților noștri (…) Cerem astăzi acțiuni ferme și decisive pentru a reclădi încrederea în economia românească”, se arată într-un comunicat remis presei de reprezentanții sectorului privat.

Inițiativa lor vine ca răspuns la deteriorarea mediului economic, datorată într-o oarecare măsură și recentelor turbulențe, care au fost cauzate de ultimele evenimente politice.

Companiile membre ale organizațiilor fondatoare  reprezintă împreună aproximativ 65% din totalul investițiilor în România, au creat mii de locuri de muncă și au contribuit semnificativ la bugetul de stat.

Parteneriatul reunește organizații precum Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Fundația România Business Leaders (RBLF), Camera de Comerț Olanda-România, Camera de Comerț Româno-Britanică, Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Româno-Canadiană, Camera de Comerț Bilaterală România-Irlanda, Camera de Comerț și Industrie România-Finlanda, Asociația de Afaceri Danezo-Română, Camera Bilaterală de Comerț România-Cipru.

Potrivit evaluărilor anuale realizate de instituții internaționale (precum Indicele de Percepție a Corupției elaborat de Transparency International sau Doing Business in Romania al Băncii Mondiale),  România se înscrie pe o traiectorie descendentă în ceea ce privește atractivitatea economică, transparența, eradicarea corupției, competitivitatea și educația.
 
Scopul acestei coaliții este acela de a deveni un observator atent și un susținător al măsurilor de reformă economică, precum și de a încuraja respectarea de către România a acordului cu Fondul Monetar Internațional, care are rolul de garant al stabilității mediului de afaceri și al îmbunătățirii competitivității României pe plan internațional.

Liderii asociațiilor de afaceri s-au întâlnit, ieri, cu premierul Victor Ponta, pentru a discuta situația economică actuală din țară, factorii care  afectează climatul de afaceri, precum și măsurile necesare care trebuie luate pentru redresarea situației economice a României.